Astronomai: 2014 m. į Marsą įsirėžusi ką tik atrasta kometa C/2013 A1 paliktų 500 km skersmens kraterį  (15)

Astronomai prognozuoja, kad 2014 m. spalį Marse gali įvykti planetinio masto katastrofa – į Raudonąją planetą gali rėžtis kometa C/2013 A1. Smūgis sukeltų sprogimą, kurio galia prilygtų 20 mlrd. megatonų, o smūgio vietoje atsivertų 500 km skersmens krateris, informuoja „RIA Novosti“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie galimą Marso ir kometos susidūrimą rašo rusų observatorijos ISON-NM tinklalapis. Kometa C/2013 A1 buvo atrasta visai neseniai – šių metų pradžioje, 2013 m. sausio 3 d. Atradimo autoriai – Australijos observatorijos Saiding-Springe astronomai. Skaičiavimai rodo, kad 2014 m. spalio 19 d., 4:20 val. Grinvičo laiku kometa praskries 0,0007 astronominio vieneto (105 tūkst. km) atstumu nuo Marso centro.

„Dabartiniai kometos orbitos neapibrėžtumo duomenys leidžia numatyti ir susidūrimo scenarijų, nors tokio įvykio tikimybė gana menka“, – tvirtinama rusų astronomų pranešime.

Šių metų sausio 3 d. atrasta kometa juda vadinamąja retrogradine orbita t. y., beveik į priešingą pusę, lyginant su Saulės sistemos planetomis. Būtent todėl kometos ir Marso susidūrimo metu kometos greitis Marso atžvilgiu būtų nepaprastai didelis – apie 56 km/s.

Dabartiniais vertinimais, kometos branduolys yra apie 50 km skersmens. Sprogimo energija smūgio metu gali siekti 20 mlrd. megatonų. Smūgio vietoje būtų išmuštas maždaug 500 km krateris.

Rusijos astronomų pranešime pažymima, kad tokia prognozė sudaryta remiantis nepastoviais parametrais, o ji bus patikslinta gavus naujų duomenų. Šiaip ar taip, jau dabar aišku, kad tai bus labai artimas Marso ir kometos prasilenkimas. Prasilenkimo momentu kometos ryškis Marso danguje gali siekti -8 (mėnulio pilnaties ryškis būna apie -12,7). Tikimasi, kad kometą nufilmuos kuris nors iš Marse esančių ar aplink Marsą skriejančių zondų.

(16)
(0)
(0)

Komentarai (15)