JAV pirmąsyk pavyko nuo ŽIV išgydyti vaiką  (0)

Amerikiečių gydytojams pavyko pirmą sykį visiškai išgydyti vaiką, gimusį su žmogaus imunodeficito virusu (ŽIV), praneša "Associated Press". Apie savo pasiekimą grupė medikų paskelbė sekmadienį Atlantoje (JAV) vykusios konferencijos metu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai pirmas atvejis pasaulyje, kai naujagimės organizme stebimas vadinamasis "funkcinis išgijimas": virusas mažosios pacientės organizme nebesidaugina. Panašūs reiškiniai buvo stebimi tik 0,5 proc. suaugusiųjų pacientų.

"Tai galima vadinti visišku išgydymu", - pareiškė vienas iš konferencijos dalyvių. Pažymima, kad iki šiol pasaulyje žinomas tik vienas visiško išgijimo nuo ŽIV atvejis. "Berlyno pacientu" vadinamam Timočiui Braunui (Thimoty Brown) buvo persodintos genetiškai mutavusios donoro kamieninės ląstelės. Dėl mutacijos ŽIV virusas nebegalėjo pakenkti paciento imunitetui.

Misisipėje išgijusios mergaitės atvejis visiškai kitoks. Dar nėštumo metu būsimai motinai buvo nustatytas ŽIV. Tokiais atvejais vaisius priskiriamas didelės rizikos užsikrėsti ŽIV virusu grupei. Po gimimo praėjus 30 valandų gydytojai į naujagimės organizmą suleido ŽIV virusą slopinančių preparatų. Po 29 parų kraujo mėginio analizė rodė, kad mergaitės organizme ŽIV viruso nėra, nors paprastai organizme formuojasi viruso rezervuarai, dėl kurių liga jos negydant atsinaujina.

Tačiau šįkart nustebę gydytojai priėjo išvadą, kad mergaitės organizme virusas nebesidaugina ir neatsinaujina, nors motina, po gydymo pradžios praėjus 18 mėnesių, nebeduoda medikamentų. Gydytojai išgijimo fenomeną aiškina ir sieja su ankstyvu preparatų įvedimu į organizmą. Manoma, jog būtent dėl to naujagimės organizme virusiniai rezervuarai ir nespėjo susiformuoti.

"Tai – įrodymas, kad išgydyti ŽIV sergančius vaikus yra įmanoma", - pareiškė vienas iš tyrėjų.
(14)
(0)
(1)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: