Pirmieji branduolių sinteze varomų reaktyvinių variklių bandymai – sėkmingi  (25)

Vašingtono universiteto (UW) tyrėjai ir Redmonde įsikūrusios kosminių reaktyvinių variklių kompanijos mokslininkai kuria komponentus branduoline sinteze varomai raketai, kuri astronautų kelionę iki kaimyninio Marso galėtų sutrumpinti nuo mėnesių iki savaičių, daug greičiau, nei iki šiol buvo įmanoma. Dabar kelionė iki Marso ir atgal, naudojant įprastas raketas, užtruktų apie ketvertą metų, (pati kelionė truktų maždaug pusmetį, tačiau nuskridus reikėtų laukti apie porą metų, kol Marso ir Žemės tarpusavio padėtis vėl būtų tinkama), bet nauja UW mokslininkų tiriama technologija žada tai atlikti per 30 – 90 dienų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kiekvienos proceso dalies laboratoriniai bandymai buvo sėkmingi ir mokslininkai planuoja sujungti sekcijas galutiniam bendram testui.

„Naudojant egzistuojančius raketų degalus, žmogui tyrinėti bent kiek toliau nuo Žemės praktiškai neįmanoma,“ sakė vadovaujantis tyrėjas Johnas Slough, UW tyrimų asocijuotasis aeronautikos ir astronautikos profesorius. „Tikimės suteikti daug galingesnį energijos šaltinį, padarysiantį tarpplanetinius skrydžius paprastesnius.“

Komanda technologiją sukūrė, naudodama specialią plazmą, kuri bus laikoma magnetiniu lauku. Magnetiniu lauku plazmą stipriai suspaudus, prasideda branduolinė sintezė.

Procesą tyrėjai sėkmingai išbandė ir pirmąjį visapusišką bandymą planuoja atlikti šios vasaros pabaigoje.

Galingas magnetinis laukas priverčia plazmą supančius didelius metalo žiedus susitraukti ir tuo pačius suspaudžia plazmą iki sintezei būtinos būsenos. Procesas tetrunka kelias mikrosekundes, bet to pakanka karščio išsiskyrimui ir žiedų, sudarančių plazmos apvalkalą, jonizavimui. Superkarštas jonizuotas metalas didžiuliu greičiu išlekia iš raketos, stumdamas ją pirmyn. Proceso kartojimas 30 sekundžių ar didesniais intervalais gali varyti erdvėlaivį.

Tyrimą fundavo NASA, tikėdamasi šia technologija galiausiai pakeisti raketų kurą ir gauti daug greitesnius, nei kada anksčiau pastatyti, erdvėlaivius. Mokslininkas sako, kad vos grūdo dydžio plazmos medžiaga atitinka galoną (3,79 l.) raketų degalų. Jau vien tai sumažins erdvėlaivį ir startinę masę, kas smarkiai atpigins kosmines keliones.

(37)
(0)
(1)

Komentarai (25)