Atrasta „braziliška Atlantida“  (0)

Brazilų geologai už maždaug 1500 kilometrų į pietryčius nuo Rio de Žaneiro valstijos pakrantės Atlanto vandenyno dugne aptiko senovinio žemyno pėdsakus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Brazilijos Geologinės tarnybos Mineralinių išteklių departamento direktorius Roberto Ventura Santosas pareiškė, kad tyrimo rezultatai leidžia manyti, jog mokslininkams Pietų Atlante pavyko atrasti „brazilišką Atlantidą“. Skelbiama, kad šis atradimas sukėlė gyvą mokslinę diskusiją, praneša „Daily Telegraph“.

Prieš dvejus metus vykdytų toli nuo Brazilijos krantų esančių vandenyno dugno sričių geologinių tyrimų metu buvo paimti uolienų pavyzdžiai, kurie, kaip vėliau paaiškėjo, buvo granitas. Tačiau, pasak geologų, granitas yra grynai žemyninių uolienų grupė.

Iš pradžių geologai manė, kad įvyko klaida, ir ekspedicijos metu iš vandenyno dugno paimti pavyzdžiai buvo neteisingai pažymėti. Tačiau šiemet Brazilijos specialistai kartu su kolegomis iš Japonijos dar kartą patikrino ankstesnius rezultatus nusileidę į Atlanto dugną giliavandeniu aparatu. Šio tyrimo metu paimti uolienų pavyzdžiai patvirtino ankstesnės geologų ekspedicijos rezultatus.

Vadinamoji povandeninės „Rio Grande aukštumos“ Pietų Atlante sritis, kurioje buvo paimti uolienų pavyzdžiai, mokslininkų manymu, gali būti prieš milijonus metų nugrimzdusio žemyno dalis. Tai galėjo įvykti tuo metu, kai atsiskiriant Afrikai ir Pietų Amerikai susiformavo Atlanto vandenynas.

„Mes esame įsitikinę šios hipotezės pagrįstumu, tačiau norime ją patvirtinti naujais tyrimais, todėl maždaug šių metų pabaigoje atliksime giliavandenius dugno gręžimus. Tada bus galima paimti naujų grunto mėginių“, – žurnalistams sakė R. V. Santosas.

Pasak jo, vandenyno dugno tyrimas „braziliškos Atlantidos“ rajone turi ne tik mokslinę, bet ir geopolitinę reikšmę. Brazilijos geologai ketina kreiptis į šalies vyriausybę, siūlydami pareikšti suverenines teises į dalį „Rio Grande aukštumos“, jei tik pavyks įrodyti, kad ši Atlanto dugno sritis yra žemyninės kilmės.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(7)
(0)
(1)

Komentarai (0)