Hondūro džiunglėse rastas konkistadorų ieškotas „Aukso miestas“?  (0)

Kolorado valstijos (JAV) universiteto mokslininkai pranešė lazeriniu radaru (LIDAR, Light Detection and Ranging) ištyrę pernai Hondūro La Mosquitias srities džiunglėse atrastų galbūt archeologinių objektų rajoną. Lidaro atvaizdai leidžia manyti, kad šioje džiunglių dalyje gali būti legendinio actekų miesto, kurio uoliai ieškojo, bet taip ir nerado ispanų konkistadorai, griuvėsiai, skelbia „LiveScience“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pernai archeologai ir filmų kūrėjai Stevenas Elkinsas ir Billas Benensonas pranešė iš lėktuvo tirdami šį džiunglių rajoną aptikę senovinių griuvėsių, sudarančių geometrinės formos objektus, panašius į kanalus, kelius, pastatus ir dirbamos žemės laukų terasas, požymius. Jie iškėlė prielaidą, kad tai galėtų būti vadinamojo „Baltojo miesto“, kurį pastatė actekai, ispaniškai pavadinto „Ciudad Blanca“, griuvėsiai. Šio miesto XVI a. atkakliai ieškojo ispanų konkistadorai, nes actekų legendos bylojo jame esant daug aukso.

„Baltasis miestas“ užėmė labai svarbią vietą Centrinės Amerikos tautų mituose. Senoviniuose tekstuose jis vadinamas dievo Kecelkoatlio gimtine. Nuo pat 1526-ųjų, kai konkistadoras Hernanas Cortesas legendą apie šį aukso pilną miestą paminėjo savo laiške Ispanijos karaliui Karlui V, į „Ciudad Blanca“ paieškas įsijungė daugybė iš Europos atvykusių lobių ieškotojų. Tačiau visos paieškos iki šiol buvo bevaisės.

Nors nėra jokių istorinių tokio miesto egzistavimo patvirtinimų, XX a. mokslininkams pavyko rasti kai kurių požymių, leidžiančių manyti, kad dabartinėje Hondūro La Mosquitias srityje galėjo egzistuoti senovės civilizacija.

Remdamiesi naujausiais lidaro tyrimų duomenimis JAV mokslininkai sudarė 3D topografinį šios vietovės žemėlapį, kuriame aiškiai matoma mįslinga aukštuma, sudaryta iš gana ryškių geometrinių formų. Dabar archeologai turi įrodyti, jog tai ne natūralūs objektai džiunglėse, o žmogaus rankų kūriniai. Jei kasinėjimai patvirtins šią prielaidą, archeologai turės išsiaiškinti, ar tai iš tikrųjų legendinio „Ciudad Blanca“, o gal kokio kito senovinio miesto liekanos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(12)
(0)
(3)

Komentarai (0)