Kosminė odisėja smiltpelėms baigėsi tragiškai: sugedus aparatūrai, žuvo visos aštuonios (Video)  (0)

Visos aštuonios mongoliškos smiltpelės, skridusios į kosmosą biopalydovu „Bion-M“, sekmadienio rytą į Žemę grįžo nebegyvos, praneša agentūra „Roskosmos“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Manoma, kad jos žuvo sugedus aparatūrai, turėjusiai sukurti tinkamais sąlygas. Neišgyveno ir dalis pelių, praneša eksperimento vadovas Jevgenijus Syčiovas.

Rusijos palydovas „Bion-1“ – pirmasis šios šalies aparatas (2007 m.), skirtas biologiniams tyrimams. Jis iš Baikonūro kosmodromo pakilo į orbitą prieš mėnesį. Palydovas į kosmosą gabeno šimtą gyvosios gamtos atstovų: smiltpelių, pelių, žuvų, tritonų, mikroorganizmų, vandens augalų ir pan.

Kosmoso tyrimų centro „TsSKB-Progress“ departamento vadovas Valerijus Abraškinas šios misijos starto dieną balandžio mėnesį sakė, jog tyrimo tikslas yra nustatyti, kaip organizmai prisitaiko prie nesvarumo, "kad mūsų organizmai ištvertų ilgus skrydžius“.

Netoli tos vietos, kur nusileido kapsulė, buvo įrengta lauko laboratorija, kad būtų galima greitai nustatyti tų gyvūnų reakciją į kosminį skrydį ir grįžimą Žemėn.

Mokslininkai sako, kad gyvūnų reikėjo eksperimentams, kurių negalima vykdyti su žmonėmis, šiuo metu dirbančiais Tarptautinėje kosmoso stotyje (TKS). Eksperimento sumanytojai sako, kad daugiausia buvo vykdomi mikrogravitacijos poveikio griaučių ir nervų sistemoms, taip pat – raumenims ir širdžiai, bandymai.

Kapsulė skriejo 575 km aukštyje virš Žemės.

„Gaila, bet išliko mažiau nei pusė graužikų. Tačiau to pakaks mūsų tolimesniems tyrimams. To galima buvo tikėtis, nes gyvūnai kosminių skrydžių metu neretai žūva“, – sakė mokslininkas.

Jis taip pat prasitarė, kad į kosmosą skrido „genetiškai švarios“ pelės. Tam, kad dabar būtų galima aptikti jų genetinius pokyčius. Iš viso palydovu „Bion“ skrido 45 pelės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(7)
(0)
(0)

Komentarai (0)