JAV astronautų surinktas Mėnulio gruntas aptiktas po 40 metų užmaršties  (0)

Keletas skirtingų daiktų, kurie susiję su pirmąja žmonių misija į Mėnulį, neseniai vėl pateko į viso pasaulio akiratį. Šių metų kovo mėnesį buvo aptikti raketos – nešėjos Saturnas-5 du varikliai, kurie į kosmosą pakėlė istorija tapusį laivą Apolonas-11 – jie buvo atsargiai iškelti iš jūros kapinių, o visam šiam projektui vadovavo kompanijos Amazon generalinis direktorius Jeff Bezzos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Po šio įvykio, tik jau balandžio mėnesį, aukcionuose pasirodė anksčiau nežinomi daiktai, kurie tiesiogiai susiję su misija Apolonas-11 ir pirmųjų žmonių, žengusių ant Mėnulio paviršiaus, komanda – Neil Armstrong ir Buzz Aldrin.

Šį kartą pasižymėjo Berklyje esančios Nacionalinės Lourenso laboratorijos specialistė Karen Nelson, kuri archyvuose aptiko apie 20 stiklinių buteliukų su Mėnulio grunto pavyzdžiais, kuriuos surinko minėti N. Armstrong ir B. Aldrin. Archyvo darbuotoja šios grunto pavyzdžius rado savotiškose kapinėse, kuriais drąsiai galima vadinti minėtos laboratorijos rūsius – ten buteliukai gulėjo daugiau nei 40 metų, tik šį kartą apaugdami žemiškosiomis dulkėmis.

Štai taip visą istoriją aprašė kitą laboratorijos ekspertė Julie Chao: „Kai Apolonas-11 grįžo iš savo istorinės misijos 1969 metais, Mėnulio gruntas ir dulkės, surinkti N. Armstrongo ir B. Oldrino, po kurio laiko pateko į 150 skirtingų šalių laboratorijų. Viena jų buvo ir Berklio Kosminių mokslų laboratorija. Po to, kai eksperimentai ir tyrimai buvo atlikti, o ataskaitos publikuotos, šie pavyzdžiai turėtų grįžti atgal į NASA. Vietoj to jie pateko į saugyklą…“

Po grįžimo į laboratorijos rūsius istoriniai buteliukai su grunto ir dulkių pavyzdžiais buvo sėkmingai užmiršti, kol neprasidėjo daiktų inventorizacija. Pavyzdžiai buvo saugomi hermetiškame stikliniame inde, tačiau net ir ilgiausiai čia dirbantys žmonės negalėjo paaiškinti, kaip ir kada pavyzdžiai pateko į saugyklą.

Stikliniai buteliukai buvo saugomi kartu su mokslinio darbo kopija, kurioje aprašomi su atskraidintais pavyzdžiais atlikti tyrimai. Ekspertai jau dabar kalba, kad būtina dar kartą atlikti tyrimus, tik šį kartą jau pasitelkus šiuolaikines technologijas, kurios per tiek metų pažengė ypač toli.

Kai tik Karen Nelson suprato, ką rado, ji iš karto susisiekė su NASA atstovais, o pastaroji agentūra mandagiai paprašė pavyzdžius grąžinti jiems, prieš tai leidę atidaryti stiklinį indą ir ištraukti buteliukus su Mėnulio grunto ir dulkių pavyzdžiais.

FACEIT.LT – IT Naujienos

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(5)
(0)
(0)

Komentarai (0)