Aptiktas 10 000-asis netoli Žemės skriejantis kosminis objektas  (0)

NASA Netoli Žemės skriejančių objektų stebėjimo programos (NEOO) mokslininkai pranešė atradę 10 000-ąjį netoli Žemės skriejantį kosminį kūną. Tai asteroidas 2013 MZ5, pirmą kartą pastebėtas šių metų birželio 18-osios naktį „Pan-STARSS-1“ teleskopu Havajuose, pranešė NASA Reaktyvinio judėjimo laboratorija Pasadenoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak Netoli Žemės skriejančių objektų programos vadovės Lindley Johnson, 10 000-ojo mūsų planetai potencialiai pavojingo dangaus kūno atradimas yra svarbus įvykis. Tačiau, pasak jos, Žemei artimomis orbitomis skriejančių asteroidų ir kometų yra bent 10 kartų daugiau, ir juos visus dar reikės atrasti – tik tada galima būti tikriems, kad Žemės gyventojams negresia netikėtas smūgis iš kosmoso.

Netoli Žemės skriejančiais objektais laikomi tie asteroidai ir kometos, kurie gali priartėti prie mūsų planetos orbitos aplink Saulę bent 45 mln. kilometrų atstumu. Jų dydis įvairuoja nuo kelių dešimčių centimetrų iki 41 kilometro. Būtent toks didžiausio netoli žemės skriejančio asteroido – 1036 Ganimedo – skersmuo, sakoma pranešime.

Naujausias asteroidas 2013 MZ5 yra maždaug 300 metrų skersmens. Jo orbita tiksliai nustatyta, jau žinoma, kad jis niekada nepriartės prie Žemės tokiu atstumu, kad galėtų kelti tiesioginį pavojų, sakoma pranešime.

Pasak NASA atstovų, pirmasis netoli Žemės skriejantis objektas buvo atrastas 1859 metais. Dar per 100 metų buvo atrasta apie 500 tokių dangaus kūnų. Tačiau didžioji jų dalis kosmose buvo aptikta 1998 m. NASA pradėjus vykdyti specialią stebėjimų programą. Skelbiama, kad lygiai 10 proc. iš 10 000 jau žinomų tokių dangaus kūnų yra didesni nei 1 kilometras.

Jei tokio skersmens asteroidas įsirėžtų į Žemę, pasekmės būtų jaučiamos visame pasaulyje. Tačiau NEOO programos astronomai yra nustatę, kad kol kas nė vienas iš tokio dydžio kosminių objektų šiuo metu nekelia Žemei realaus susidūrimo pavojaus. Manoma, kad Saulės sistemoje gali skrieti tik kelios dešimtys dar neatrastų tokio dydžio kosminių kūnų, kurių orbitos gali būti Žemės kaimynystėje.

Dauguma netoli Žemės skiejančių kosminių kūnų yra mažesni nei 1 km, o dydžiui mažėjant tikėtinas tokių objektų skaičius atitinkamai didėja. Pavyzdžiui, manoma, kad egzistuoja apie 15 000 netoli Žemės skriejančių kosminių kūnų, kurių skersmuo yra maždaug pusantros futbolo aikštės (apie 140 m), ir daugiau nei milijonas maždaug trečdalio futbolo aikštės (apie 30 m) dydžio kosminių luitų. Kad asteroidas galėtų smarkiai nuniokoti tankiai apgyvendintas pasaulio vietas, jis turėtų būti bent 30 metrų skersmens, teigia specialistai.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(5)
(0)
(0)

Komentarai (0)