Vaikams įveikti adatos baimę gali padėti muzika  (3)

Paskelbtas Albertos universiteto mokslininkų tyrimas dar kartą patvirtino, jog muzika gali sumažinti vaikų jaučiamą skausmą - šį kartą buvo tirta vaikų jaučiama "adatos baimė".


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrėjų komanda stebėjo keturiasdešimt du 3–11 metų vaikus, patekusius į vaikų skyriaus priimamąjį, kuriems reikėjo pastatyti lašelines. Kai kuriems vaikams atliekant procedūrą buvo leidžiama klausytis muzikos, kitiems ne. Mokslininkai matavo vaikų streso, skausmo lygius, širdies plakimą. Taip pat, tėvų ir procedūrą atlikusių medikų savijautą.

    „Mes atradome, jog muzikos klausę vaikai rodydavo mažesnius skausmo jutimo rodiklius“, – teigė tyrimui vadovavusi Lisa Hartling. „Šis atradimas yra svarbus, nes sužinojome, jog toks paprastas veiksmas gali labai palengvinti procedūras. Muzikos grojimas, atliekant skausmingas procedūras vaikams, yra nebrangi, paprasta ir efektyvi priemonė.“

    Tyrimas atskleidė, jog muzikos klausę vaikai savo skausmą įvertindavo kaip švelnesnį, kai kurie gerokai mažiau jaudindavosi, o tėvai jautėsi labiau patenkinti vaiko priežiūra.

    Medikai, kurie lašelines statė vaikams, klausiusiems muzikos, teigė, jog 76 procentai visų procedūrų buvo atliktos paprastai ir be jokio vargo. Tuo tarpu, tik 38 procentai medikų neturėjo vargo su muzikos neklausiusiais vaikais. Tyrėjai taip pat atkreipė dėmesį į tai, jog prieš laiką gimę vaikai, apskritai, patirdavo daugiau streso.

    L. Hartling su komanda tikisi tęsti savo tyrimus ir sužinoti, ar muzika sumažina skausmą vaikams, kuriems atliekamos kitokios procedūros. Vaikams sukeliamas skausmas ir stresas gali turėti ilgalaikių neigiamų pasekmių, pažymi mokslininkai.

    Ankstesni tyrimai atskleidė, jog skausmo suvokimui įtaką daro muzikos nuotaika, ar joje yra žodžių, ar klausytojas dainą žino.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Tomas Asminavičius
(2)
(0)
(0)

Komentarai (3)