Sukurti šokantys lašeliai (Video)  (0)

Mokslininkai iš Aalto universiteto (Suomija) tyrinėjo vandenių lašelių su magnetinėmis nanodalelėmis elgesį ant vandenį atstumiančio paviršiaus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasirodė, kad esant pastoviems bei kintamiems išoriniams magnetiniams laukams, šie lašeliai gali saviorganizuotis į įvairias struktūras. Be to, pirmą kartą pademonstruota, kad perjungus statinį lauką į dinaminį ir atvirkščiai, vėl atsikuria pradinės lašelių konfigūracijos.

Mokslininkų teigimu, tyrimai gali atverti kelią naujų medžiagų kūrimui, ypač nano lygmenyje, nes saviorganizacija – svarbus ir menkai ištyrinėtas procesas, kuris yra esminis sudėtingų sistemų, tame tarpe ir gyvybės, formavimuisi.

Struktūrų formavimasis gali būti arba statinis, nulemtas jų siekimu įgyti minimalią energiją, arba dinaminis, kurio metu energija nuolat gaunama iš išorės. Šių lašelių atveju tai buvo kintančio magnetinio lauko energija.

Nors lašelių judėjimą aprašo sudėtingos formulės, jų judėjimas ir vizualiai labai įdomus, kiek primenantis šokį, o dalijimasis primena branduolinį atomų skilimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(2)
(0)
(0)

Komentarai (0)