Marsaeigis "Curiosity" užfiksavo Marso palydovų slėpynes (Video)  (0)

Kaip danguje, taip ir ant žemės. Antrus metus Marse besidarbuojantis marsaeigis "Curiosity" įspūdingus kadrus fiksuoja ne tik Marso paviršiuje, bet ir Raudonosios planetos dangaus skliaute. Marsaeigio kamera "MastCam" nufotografavo Marso palydovų Deimo ir Fobo slėpynes. Unikalius kadrus paskelbė NASA Reaktyvinio judėjimo laboratorija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

"Curiosity" užfiksavo ir į Žemę atsiuntė seriją kadrų ir tuo pat metu užfiksuotų mokslinių duomenų. Kadruose užfiksuota, kaip Marso palydovas Deimas pasislepia už arčiau Marso paviršiaus esančio palydovo Fobo. Ši informacija padės mokslininkams įvertinti jų įtaką Raudonosios planetos branduoliui.

"Esminis šių stebėjimų tikslas – patikslinti Deimo ir Fobo orbitas, - pareiškė Markas Lemonas (Marc Lemmon) iš Teksaso A&M universiteto (JAV). – Tai padės mums įvertinti Marso gelmių "potvynius" ir "atoslūgius", kuriuos inicijuoja Fobo ir Deimo priartėjimai ir nutolimai. Be to, tai padės mums išmatuoti Deimo tankio svyravimus ir įvertinti, ar kinta jo orbita."

M. Lemonas ir jo kolegos pažymi, kad šie "Curiosity" duomenys buvo gauti šį rugpjūtį. Maža to, atsižvelgiant į marsaeigio energijos biudžetą ir dienotvarkę, šie kadrai buvo gauti "veltui". Mokslininkams pavyko nuspėti momentą, kai naktį marsaeigis keisis duomenimis su orbitiniu zondu MRO ir nukreipti kamerą į tą dangaus tašką, kur turėjo būti Fobas ir Deimas.

Astronomų teigimu, gauti kadrai įdomūs ne tik meniniu, bet ir moksliniu požiūriu. Jų žodžiais tariant, šios fotosesijos metu surinkti duomenys padės suprasti, ar Deimas tolsta nuo Raudonosios planetos ir kaip jo orbitinis judėjimas veikia Marso gelmių "potvynių-atoslūgių" ciklus.


(6)
(0)
(1)

Komentarai (0)