Didžiausiame pasaulio urve slypintis dingęs pasaulis laukia lankytojų (Video)  (0)

Vietname esantis Son Doongo urvas yra didžiausias urvas pasaulyje. Jo ilgis siekia beveik 9 km. Urve teka upė ir veši džiunglės, o po jo skliautais galėtų sutilpti ir 40 aukštų dangoraižis, tačiau apie jo egzistavimą pasaulis sužinojo vos prieš ketverius metus, rašo huffingtonpost.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vienas vietos gyventojų įėjimą į urvą atrado dar 1991 metais, bet tik 2009 metais britų speleologai pirmąsyk nusileido į jo gelmes. Šiuo metu turizmo agentūra „Oxalis” vykdo bandomąsias ekspedicijas, bet jau priima registracijas ir į kitąmet numatytas turistams skirtas šešių dienų išvykas. Vyriškis atradęs Son Doongą vidun įeiti negalėjo, nes jo rastas įėjimas pasižymi labai stačiu nuolydžiu. Kad patektų į urvą, kitų metų ekskursijų dalyviai virvėmis turės žemyn leistis 80 metrų. Pirmąją naktį Son Doonge lankytojai nakvos šalia „Hand of Dog”, milžiniško stalagmito, kuris primena šuns leteną.

3 km nuo įėjimo į urvą veši džiunglės: prieš šimtmečius įgriuvus urvo luboms užtektinai saulės šviesos ir vandens leido čia įsikurti dalelei atogrąžų miško. Džiunglėse, tyrinėtojų pavadintose „Garden of Edam” (žodžių žaismas, angl. Garden of Eden – Rojaus sodas), gyvena beždžionės ir vaisiaėdžiai šikšnosparniai, jau nekalbant apie įvairius vabzdžius ir paukščius. Šalia Son Doongo krioklių mokslininkai taip pat atrado anksčiau niekur kitur neaptiktą augalų rūšį.

Kai kurios urvo dalys dėl drėgmės pertekliaus yra padengtos žaliu dumblių kilimu. Son Doonge taip pat gausu ypač retų olų perlų. Šiems perlams, kurie svyruoja nuo stiklo rutuliuko iki beisbolo kamuolio dydžio, susiformuoti reikia šimtų metų: nuo lubų lašantis vanduo nukritęs ant žemės išgaruoja tik ant smiltelių palikdamas vis po naują kalcito (kalcio karbonato) sluoksnį.

Turizmo agentūros organizuojama ekskursija kainuos 3 tūkst. dolerių (apie 8 tūkst. litų). Tiems, kurie negali sau leisti kelionės į šį dingusį pasaulį, siūlome ten pabūti bent virtualiai ir pažiūrėti šį vaizdo įrašą:

Ieškantiems daugiau informacijos, siūlome apsilankyti šioje interaktyvioje „National Geographic“ svetainėje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
Autoriai: Kristina Simonaitytė
(13)
(0)
(1)

Komentarai (0)