Amsterdamo sveikatos tarnybos vadovas siūlo griežtai reguliuoti cukraus pardavimą ir vartojimą  (6)

Ant gaiviųjų gėrimų turėtų būti klijuojami tokie patys įspėjimai, kaip ant tabako gaminių – prie cukraus labai lengvai įprantama ir jis yra pavojingas. Taip teigia aukštas Olandijos sveikatos sistemos pareigūnas Paulas van der Velpenas, praneša telegraph.co.uk.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Amsterdamo sveikatos tarnybos vadovas Paulas van der Velpenas tvirtina, kad cukraus pardavimas turi būti griežtai reguliuojamas. Ir tai turint omenyje, kad Olandijos sostinėje galima legaliai įsigyti iš kanapių pagamintų narkotikų.

„Taip pat kaip alkoholis ar tabakas, cukrus iš tikrųjų yra narkotikas. Valdžiai tenka svarbus vaidmuo. Cukraus vartojimas turi būti varžomas. Jo vartotojai turi būti įspėti apie pavojų“, - rašo P. van der Velpenas oficialiame visuomenės sveikatos tinklalapyje.

„Tai gali atrodyti perdėta ir nerealu, bet cukrus yra pavojingiausias visų laikų narkotikas ir vis dar gali būti visur lengvai įsigyjamas“, - toliau savo poziciją dėstė specialistas.

Jis remiasi tyrimu, įrodžiusiu, kad skirtingai nei riebalai ar kiti maisto produktai, cukrus skatina apetitą – atsiranda nepasotinamas noras valgyti.

Olandas kaltina maisto pramonę naudojantis šiuo cukraus poveikiu siekiant padidinti produktų vartojimą.

„Cukrus sutrikdo organizmo veiklą. Kas vartoja cukrų, nori daugiau ir daugiau, net kai jau nebėra alkani. Duok kam nors kiaušinių ir nustos valgyti. Duok jam sausainių ir jis valgys nesustodamas, net jeigu jau skaudės pilvą, - savo argumentus dėsto P. van der Velpenas. - Iš esmės, cukrus yra priklausomybės forma. Atsikratyti potraukio saldžiam maistui taip pat sunku, kaip ir mesti rūkyti. Štai kodėl dietos yra veiksmingos tik laikinai. Geriau yra priklausomybės terapija“.

Sveikatos specialistas nori, kad cukrus būtų labiau apmokestintas, o į maisto produktus dedamo cukraus kiekis apribotas įstatymu. Jis taip pat siekia, kad ant saldumynų ir gaiviųjų gėrimų būtų klijuojami įspėjimai kaip ir ant tabako gaminių, kurie vartotojus įspėtų, jog „prie cukrus labai lengva įprasti ir jis kenkia sveikatai“.

„Sveikatos draudikai turėtų savo nutukusiems klientams finansuoti priklausomybės terapiją. Mokyklose nebeturėtų būti leidžiama pardavinėti saldainių ir gaiviųjų gėrimų. Sportuojantiems skirtų gėrimų, kuriuose prikimšta cukraus, gamintojai turėtų būti teisiami dėl klaidinančios reklamos ir taip toliau“, - reziumavo P. van der Velpenas.

Per pastaruosius du dešimtmečius nutukusių žmonių skaičius Olandijoje išaugo dvigubai, o tai reiškia, kad gruzdintuvėje keptais maltinukais garsėjančioje šalyje daugiau nei pusė suaugusių žmonių ir kas septintas vaikas turi antsvorio.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(11)
(0)
(0)

Komentarai (6)