Marso paviršiuje aptikta vandens  (0)

NASA marsaeigis „Curiosity“ iš Marso grunto paviršiaus paimtame mėginyje aptiko 2 proc. jo masės sudarančio vandens, pranešė marsaeigio mokslinės programos atstovai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

tyrimo rezultatus paskelbė žurnalas „Science“.

Anksčiau NASA marsaeigiai vandens ledo buvo aptikę iš kelių centimetrų gylio paimtuose Marso grunto mėginiuose. Pasak naujojo tyrimo vadovės Laurie Leshin iš Renselyro politechnikos instituto (JAV), jau paties pirmojo „Curiosity“ roboto iš Marso paviršiaus paimto grunto mėginio cheminė analizė atskleidė, kad jo sudėtyje yra didelė dalis vandens.

„Maždaug 2 procentai Marso paviršiaus grunto yra sudaryti iš vandens, tai dideli ištekliai, įdomūs ir moksliniu požiūriu“, – sakė mokslininkė. Tyrimo metu mėginyje taip pat buvo rasta daug anglies dvideginio, deguonies ir sieros junginių.

Tai, kad 2 proc. Marso paviršiaus grunto masės sudaro vanduo, yra labai svarbus atradimas galimo Marso kolonizavimo požiūriu, nes iš kiekvieno 0,03 kubinio metro Marso grunto galima išgauti 1 litrą vandens.

„Curiosity“ SAM (Sample Analysis at Mars) tyrimų laboratorija, kurioje naudojamas dujų chromatografas, masės spektrometras, lazerinis spektrometras ir kiti instrumentai, tyrė iš „Rocknest“ pavadintos smėlingos atodangos Sharpo kalno prieigose paimtus paviršiaus mėginius. Pirmąjį mėginį tyrimų kameroje įkaitinus iki 835 laipsnių pagal Celsijaus buvo identifikuojama cheminė išsiskyrusių dujų sudėtis.

Skelbiama, kad šio tyrimo metu taip pat buvo rasta į chloratus ar perchloratus panašių junginių, kurie anksčiau buvo aptinkami tik aukštesnėse Marso platumose. Tai, kad „Curiosity“ jų aptiko pusiaujo rajone, leidžia manyti, kad šie junginiai, įskaitant vandenį, yra plačiai paplitę visame Marse. Mėginyje rasta karbonatų pėdsakų, o šios medžiagos susidaro veikiant vandeniui, teigiama pranešime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(14)
(0)
(0)

Komentarai (0)