Melanomos sutramdymas: ipilimumabas odos vėžio aukų gyvenimą pratęs dešimtmečiais  (0)

Dana-Farber vėžio tyrimų instituto Bostone (JAV) mokslininkai apibendrino 10 metų tyrimo rezultatus. Tyrimo metu buvo siekiama įvertinti preparato, pavadinimu "ipilimumabas", poveikį sergantiems odos vėžiu (melanoma). Tyrimų rezultatai byloja, kad vaistas yra fenomenaliai veiksmingas, skelbia "Popsci.com". Šis preparatas iš esmės gali būti pirmas rimtas žingsnis kelyje į visišką odos vėžio išgydymą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ipilimumabas – žmogaus monokloninis antikūnis, aktyvuojantis imuninę sistemą kovai su melanoma. Šis preparatas veikia baltymų receptorių, pavadinimu citotoksinis T-limfocitų antigenas 4 (angl. - Cytotoxic T-Lymphocyte Antigen 4, CTLA-4). Melanomos atveju CTLA-4 slopinamas, todėl nesugeba identifikuoti ir naikinti vėžinių ląstelių. Tačiau ipilimumabas slopinimo mechanizmus išjungia ir antigenas įjungia imuninę sistemą kovai su melanomos ląstelėmis.

Tyrimo metu per daugiau kaip 10 metų laikotarpį buvo ištirti 4 846 melanoma susirgę pacientai. Buvo fiksuojamas ipilimumabu gydytų pacientų mirtingumas. Paaiškėjo, kad išgyvenamumo kreivė preparato vartojimo atveju stabilizavosi. Pacientams, kurie išgyveno bent trejus metus, liga neprogresavo ir išliko stabilios būklės dar 7 metus, net jei gydymas ipilimumabu buvo nutrauktas ar buvo vykdytas tik keliomis dozėmis. Tai yra nuo 2 iki 3 kartų didesnis išgyvenamumo rodiklis nei gydant kitais vaistais.

Tyrėjai prognozuoja, kad per artimiausią dešimtmetį metastazuojanti melanoma daugiau kaip pusei pacientų gali tapti išgydoma liga.

Tyrimo rezultatai išsamiau pristatomi žurnalo "Medical Xpress" straipsnyje.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(21)
(0)
(15)

Komentarai (0)