110 rusų milijardierių valdo 35 proc. viso šalies turto  (3)

Kalbant apie namų ūkių turtą, atrodo, kad Rusija apsuko pilną ratą. Sovietų Sąjungos laikais šalis gyrėsi, kad visi jos piliečiai dalijasi turtu po lygiai, bet nauja ataskaita parodė, kad prabėgus 20 metų nuo komunizmo žlugimo, turtinė nelygybė smarkiai išaugo ir dabar 35 proc. viso šalies turto yra sukaupta vos 110 asmenų rankose, rašoma „The Wall Street Journal“ tinklaraštyje blogs.wsj.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Rusijoje turtinė nelygybė yra didžiausia pasaulyje, išskyrus mažas Karibų jūros šalis, kuriose gyvena milijardieriai“, - teigiama kasmetinėje „Credit Suisse“ pasaulio turto ataskaitoje.

Tyrimas parodė, kad Rusijoje vienas milijardierius tenka kas 11 mlrd. dolerių (286 mlrd. litų) namų ūkių turto. Likusiame pasaulyje vienas milijardierius tenka kas 170 mlrd. dolerių (442 mlrd. litų) namų ūkių turto.

„Forbes“ duomenimis, 143 mln. gyventojų turinčioje Rusijoje gyvena 110 milijardierių. 2000 metais šalyje buvo vos 8 milijardieriai. Palyginimui: Jungtinėse Valstijose, kur gyventojų skaičius yra kiek daugiau nei dvigubai didesnis už Rusijos, šiuo metu gyvena 442 milijardieriai, o 2000 metais jų buvo 269.

Turtinė nelygybė didžiausia


Vienas iš ataskaitos autorių Anthony Shorrocksas iš „Global Economic Perspectives Ltd.“ sakė, kad turtinės nelygybės Rusijoje neįmanoma palyginti su jokia kita pasaulio vieta.

„Padėtis Rusijoje neturi paralelių. Jei pažiūrėsime, kaip rusai užsidirbo savo pinigus ir kokius turi politinius ryšius, kurie, regis, yra būtini turtui išsaugoti, rasime vos kelias vietas, kur situacija būtų panaši“, - teigė jis.

Pasak jo, tyrinėtojai gavo pribloškiančius skaičius, kai bendrą Rusijos turto sumą, surinktą iš balansų, rinkos kapitalizacijos duomenų bei kitų ekonominių suvestinių, kurios skelbiamos valstybinėse Rusijos statistikos agentūrose, padalijo iš „Forbes“ skelbiamo milijardierių skaičiaus. Tačiau A. Shorrocksas pažymėjo, kad duomenys apie Rusijos turtą nėra tokie aiškūs kaip kitose šalyse, nes trūksta informacijos apie tokį ne finansinį turtą kaip nekilnojamasis turtas.

Jis taip pat atkreipia dėmesį, kad toks didelis turto procentas, sukauptas tokio nedidelio kiekio asmenų rankose, beveik nekinta metų metais.

Tačiau tyrimas rodo, kad atsižvelgus į silpstantį valiutų kursą, vidutinis gyventojų turtas Rusijoje mažėjo. 2007 metais, kai doleris kainavo 25 rublius, vidutinis suaugęs gyventojas turėdavo maždaug 14 tūkst. dolerių. Dabar, kai dolerio kursas yra kiek daugiau nei 32 rubliai, vidutinis turtas vertinamas vos 11,9 tūkst. dolerių (30,9 tūkst. litų).

Nuo prieškrizinio laikotarpio 2008 metais laikantis nuolatiniam valiutų kursui, nėra jokių ženklų, kad vidutinis turtas būtų augęs, sakoma ataskaitoje.

Žvelgiant bendrai, pagal tyrimo duomenis, 93,7 proc. suaugusių Rusijos gyventojų turi mažiau kaip 10 tūkst. dolerių turto. 5,6 proc. turi nuo 10 tūkst. iki 100 tūkst. dolerių, 0,6 proc. – nuo 100 tūkst. iki 1 mln. dolerių, o 0,1 proc. arba 84 tūkst. žmonių, - virš 1 mln. dolerių turto.

Tuo tarpu Jungtinėse Valstijose, ataskaitos duomenimis, mažiau kaip 10 tūkst. dolerių turto turi 30,7 proc. suaugusių gyventojų. Nuo 10 tūkst. iki 100 tūkst. dolerių turto turi 33 proc., nuo 100 tūkst. iki 1 mln. dolerių – 30,7 proc., o virš 1 mln. dolerių turto – 5,5 proc., arba 1,3 mln. žmonių.

„Credit Suisse“ yra apskaičiavusi, kad visame pasaulyje yra 98 700 žmonių, kurių turtas vertinamas 50 mln. dolerių (130 mln. litų) ar daugiau. Beveik pusė jų gyvena Jungtinėse Valstijose. Rusija šiame sąraše užima 11 vietą tarp Indijos ir Australijos. Turto už daugiau kaip 500 mln. dolerių (1,3 mlrd. litų) visame pasaulyje turi tik 3100 žmonių, teigiama ataskaitoje.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(5)
(0)
(2)

Komentarai (3)