Rusai amerikiečių užfiksuotą naują šalčio rekordą (-91,2°C) pavadino nekorektišku  (0)

Rusų mokslininkai pareiškė, kad kalbėti apie naują Žemės šalčio rekordą, kuris užfiksuotas Antarktidoje, kol kas per anksti ir nekorektiška, kadangi kolegos amerikiečiai rekordinę temperatūrą nustatė tik pagal palydovinius duomenis.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2013-12-09 Rusai amerikiečių užfiksuotą naują šalčio rekordą (-91,2°C) pavadino nekorektišku  (0)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rekordo paskelbimą nekorektišku pavadino Rusijos antarktinės ekspedicijos vadovo pavaduotojas Viačeslavas Martjanovas.

JAV Nacionalinio sniego ir ledo informacijos centro (NSIDC) ir Kolorado valstijos universiteto specialistai San Franciske vykusios konferencijos metu paskelbė, kad palydovų MODIS ir AVHRR duomenys byloja apie rytinėje Antarktidos dalies teritorijas, kuriose oro temperatūra buvo nukritusi žemiau -90°C. Toks atvejis palydovų užregistruotas netoli Japonijos antarktinės stoties "Dome Fuji" – ten 2004 m. rugpjūčio 3 d. oro temperatūra siekė -91,2°C.

"Palydovai matuoja vadinamąją skaistinę temperatūrą. Koks jos santykis su pažemėje esančio oro temperatūra, tiksliai nustatyti neįmanoma. Oro temperatūra matuojama tam tikromis sąlygomis, dviejų metrų aukštyje – taip daroma visose meteorologinėse stotyse. Tad rekordine pripažinti temperatūrą, kuri buvo užfiksuota nuotoliniu būdu, yra nerealu ir nekorektiška", - pabrėžė V. Martjanovas.

Jo žodžiais tariant, gerokai žemesnė už ligšiolinį žemiausios temperatūros rekordą (-89,2°C), užfiksuotą stotyje "Vostok", galėjo užregistruoti kinų poliarinė stotis "Kunlun".

"Dabar ten niekas nežiemoja. Bet jei jie paliks meteorologinę stotį, ten gali būti užfiksuota gerokai žemesnė temperatūra, nei buvo užfiksuota stotyje "Vostok", - pridūrė rusų meteorologas.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(8)
(0)
(0)

Komentarai (0)