Ledo danga Antarktidoje tirpsta žymiai greičiau, nei prognozuota (Video)  (7)

Europos kosmoso agentūros (ESA) stebėjimų duomenimis, Antarktidos ir Grenlandijos ledynai tirpsta maždaug 15 proc. greičiau, nei numatė mokslininkų prognozės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žemės ašigalių sričių ledo dangos tyrimus vykdantis ESA palydovas „CryoSat“ nustatė, kad ledo dangos tirpimas Vakarų Antarktidoje paskutiniuoju metu viršijo 150 kubinių kilometrų per metus. Pasak mokslininkų, Antarktidos ir Grenlandijos ledynų tirpimas yra viena pagrindinių jūros lygio kilimo priežasčių.

ESA pranešime sakoma, kad „CryoSat“ tyrimų programos mokslininkai fiksuoja tolimesnį ledo dangos disbalansą Vakarų Antarktidoje, ledynai tirpsta ir Amundseno jūros regione. Tyrėjų teigimu, ledo dangos nykimas susijęs su stiprėjančiais poledinio vandens srautais šiose Antarktidos dalyse.

„CryoSat“ palydovas skirtas Antarktidos, Grenlandijos, Islandijos, kalnų ledynų ir Arkties jūrinio ledo storiui ir plotui matuoti. Tai daroma didelio tikslumo altimetru. Ledynų pokyčių dinamiką tiriantis „CryoSat“ palydovas padeda įvertinti ir prognozuoti galimas klimato šiltėjimo pasekmes. Remdamiesi „CryoSat“ palydovo matavimais, mokslininkai konstatuoja, kad Antarktidos ir Grenlandijos ledo dangos tirpimas mažiausiai 15 proc. viršija ankstesnes tokio reiškinio masto prognozes.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(12)
(0)
(0)

Komentarai (7)