ESA parodė, kaip atrodo Marso šiaurės ašigalis (Video)  (0)

Europos kosmoso agentūra (ESA) pristatė Marso tyrimų duomenimis paremtą 3D animaciją, kurioje pirmą kartą taip aiškiai demonstruojamas Marso šiaurės ašigalio modelis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis vaizdo siužetas remiasi ESA Marso palydovo „Mars Express“ surinktais duomenimis. Šis kosminis aparatas jau beveik 10 metų iš orbitos vykdo Marso tyrimus, skelbia „Space.com“. Marso ašigaliai, panašiai kaip ir Žemėje, yra padengti ledo danga, tačiau ji sudaryta ne tik iš vandens ledo, bet ir sušalusio anglies dvideginio, kartais vadinamo „sausuoju ledu“, sakoma pranešime.

Marso šiaurės ašigalio ledo dangos skersmuo siekia apie 1 000 kilometrų: tai atitinka Grenlandijos ledo skydo plotį pačioje plačiausioje jos dalyje. Marso šiaurės ašigalio ledo danga yra sudaryta iš daugelio plonų ledo sluoksnių, persimaišiusių su dulkėmis. Mokslininkai mano, kad ši danga ašigalyje susidarė per labai ilgą laiką, o kai kuriose vietose ledo plokštės storis gali siekti 2 kilometrus.

ESA vaizdo siužete matomas Chasma Boreale pavadintas kanjonas, dalijantis ledinį ašigalio skydą į dvi dalis. Šis tarpeklis yra beveik 318 km ilgio. Ledo skyde matyti ir mažesni įtrūkimai, panašūs į spiralinės galaktikos vijas. Mokslininkai mano, kad šiuos plyčius suformavo Marso ašigalyje vyraujančių krypčių vėjai.

Pasak ESA mokslininkų, Marso šiaurės ašigalio modelis buvo sudarytas pasitelkus MARSIS (Mars Advanced Radar for Subsurface and Ionospheric Sounding instrument) prietaiso atliktus matavimus. Jo skleidžiamos žemo dažnio radijo bangos prasiskverbdavo pro ledo sluoksnius. Matuojant paviršiaus atspindėtų radijo signalų priėmimo laiką buvo galima nustatyti jų prasiskverbimo gylį ir įvairių medžiagų, tarp jų vandens, ledo ar uolienų, sukeliamų trikdžių pobūdį. „Mars Express“ surinkti duomenys leido sudaryti ašigalio 3D modelį, sakoma ESA pranešime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(13)
(0)
(3)

Komentarai (0)