Mokslininkai perspėja: Europai gresia niokojančios sausros  (4)

Naujo Europos Komisijos užsakymu atlikto besikeičiančio klimato poveikio Europos šalims tyrimo išvadose sakoma, kad iki kito amžiaus pradžios Europa susidurs su rimtu vandens išteklių trūkumu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai prognozuoja, kad iki šio amžiaus pabaigos Pietų Europoje, įskaitant Iberijos pusiasalį ir Italiją, bus iki 80 proc. daugiau sausrų, nei šiuo metu. Upių vandeningumas tam tikrose Europos dalyse dėl besikeičiančio klimato gali sumažėti iki 40 proc.

Geriamojo vandens trūkumo problemą dar labiau apsunkins gyventojų skaičiaus didėjimas Europoje ir augantis vandens vartojimas. Per paskutiniuosius 30 metų Europoje kilusios sausros žemyno valstybėms padarė nuostolių daugiau nei už 100 milijardų eurų, sakoma pranešime. Sausrų ekonominis ir socialinis poveikis mūsų žemynui yra labai didelis, teigia mokslininkai.

Europos Komisijos Klimato tyrimo centro klimato rizikų ekspertas Giovanni Forzieri, vienas iš šio tyrimo autorių, pareiškė, kad, remiantis kompiuteriniais klimato kaitos modeliais, daugelis upių Europoje, ypač pietinėje jos dalyje, dėl besikeičiančio klimato tam tikru metų laiku gali gerokai nusekti. Upių vandeningumą esą mažins ir dėl gyventojų skaičiaus augimo bei pramonės poreikių didėjantis vandens poreikis.

Tyrimo autoriai susiejo klimato kaitos tendencijas su hidrologiniais visų Europos upių baseinų galimų pokyčių modeliais, norėdami išsiaiškinti vandens resursų pasiskirstymo mūsų žemyne permainas. Paaiškėjo, kad labiausiai dėl klimato kaitos nukentės Pietų Europos regionai.

Prognozuojama, kad šiame amžiuje dabartinis minimalus upių vandens lygis Iberijos pusiasalyje, Pietų Prancūzijoje, Italijoje ir Balkanų šalyse gali sumažėti iki 40 proc., o sausros šiose Eutopos dalyse gali padažnėti iki 80 proc. Tyrimo, paskelbto žurnale „Hydrology and Earth System Sciences“, išvadose daroma prielaida, kad vidutinė temperatūra pasaulyje iki 2100 m. pakils iki 3,4 laipsnių.

Mokslininkai mano, kad sausrų laikotarpiai Europoje ne tik bus dažnesni, bet ir ilgesni, o šylančio klimato poveikis Pietų Europai bus dar didesnis: esą iki kito amžiaus pradžios oro temperatūra vasarą šiame regione vidutiniškai turėtų pakilti net iki 5 laipsnių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(7)
(0)
(0)

Komentarai (4)