Didžiausią žmonijos istorijoje beždžionę pražudė vaisiai?  (3)

Milžiną pražudė vaisiai. Taip mokslininkai trumpai apibūdina didžiausios istorijoje beždžionės – gigantopiteko – išnykimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Beveik prieš 80 metų olandų antropologas Gustavas Heinrichas Ralphas von Koenigswaldas parduotuvėje Honkonge aptiko milžinišką dantį. Kaip paaiškėjo vėliau, dantis kadaise priklausė didžiausiai žinomai beždžionei Gigantopithecus.

Nuo to laiko mokslininkams pietinėje Azijos dalyje pavyko rasti tūkstančius dantų ir net 3 žandikaulius. Gigantopithecus ūgis buvo 3 metrai, rašo newscientist.com.

Yingqi Zhang iš Kinijos mokslų akademijos išanalizavo 17 neseniai atrastų Gigantopithecus dantų, kurių amžius siekia 400 tūkst. metų.

Dauguma Y. Zhang tyrinėtų dantų buvo labai sugedę. „Bloga burnos būklė įrodo, kad jų maisto dieta buvo netinkama“, – teigė mokslininkė.

Atšalus klimatui, bambukai ėmė nebeaugti, todėl beždžionėms teko ieškoti kito maisto. Manoma, kad tai buvo vaisiai, nes juose ypač daug rūgščių, pažeidžiančių dantų emalį. Mityba vien vaisiais pakenkė šiems milžinams ir todėl jie galėjo išnykti.

Tiesa, su tokiomis Y. Zhang išvadomis nesutinka vokietis Kornelius Kupczikas. Jis teigia, kad šimpanzės valgo daug vaisių, tačiau jų dantys negenda. Anot jo, kadangi Gigantopithecus genetiškai artimos šimpanzėms, daryti prielaidą, kad jie išmirė tik dėl vaisių dietos, būtų neteisinga.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(13)
(1)
(1)

Komentarai (3)