Garsiausias liaudies meteorologas Švilpikas išpranašavo, kiek dar truks žiema  (0)

Už kalnų pavasaris ar jau kalnuose? Vasario 2 d. iš urvo iškrapštytas švilpikas pateikė savo prognozę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Panksutonio miesto (Pensilvanijos valstija), sekmadienį papasakojo, kada JAV baigsis žiema. Pagal prieš 126 metus susiklosčiusią tradiciją, kiekvienų metų vasario 2-ąją graužikas ištraukiamas iš urvo į šviesą, kad nustatytų, ar greitai ateis pavasaris. Jeigu iš urvo iškrapštytas švilpikas pamatys savo šešėlį, tai pavasario dar teks laukti šešias savaites. Filas šiais metais pamatė savo šešėlį, todėl žiema turėtų tęstis dar 6 savaites. Jei gyvūno šešėlio nebūna - o taip nutinka apsiniaukusiu oru, - pavasaris jau ne už kalnų.

Tradicija nustatinėti pavasario atėjimą pagal graužiko elgesį atėjo į Šiaurės Ameriką kartu su vokiečių emigrantais, vadinamaisiais "Pensilvanijos vokiečiais". Tiesa, "pranašo" vaidmuo Vokietijoje XIX amžiuje tradiciškai tekdavo barsukui. Tačiau kadangi barsukų Pensilvanijoje nėra, europiečiai šią užduotį pavedė švilpikui.

Pirmą kartą Švilpiko diena Panksutone buvo paminėta 1887 metais. Nuo to laiko Filas savo prognozę skelbia iškilmingoje ceremonijoje, į ją susirenka daugybė žmonių. Pavyzdžiui, pernai į šį nedidelį miestelį pažiūrėti stebuklingo pranašautojo atvyko beveik 50 tūkst. žmonių.

2012 m. švilpikas Filas JAV gyventojams išpranašavo ilgą žiemą - savo pačią mėgstamiausią prognozę. JAV meteorologų skaičiavimais, Filo pranašysčių tikslumas tik 39 proc. Tačiau jo gerbėjai tikina, kad gyvūno prognozės pildosi nuo 75 iki 90 proc. tikslumu. Filo populiarumas JAV ir už šalies ribų kasmet tik didėja.

Gyvūnėlis netgi turi savo fanų klubą, kuriame yra per 30 tūkst. jo "meteorologinio talento" gerbėjų. Be to, apie šventę ir apie patį gyvūną 1993 m. buvo sukurta fantastinė komedija "Švilpiko diena", kurioje puikiai pagrindinį vaidmenį suvaidino Bilas Miurėjus (Bill Murray). Taip pat švilpikas-pranašautojas įamžintas ir 2006 m. Volto Disnėjaus studijos sukurtame animaciniame filme "Bembis-2".
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(3)
(0)
(0)

Komentarai (0)