Grenlandijoje rastas koralinis rifas  (0)

Šaltą vandenį mėgstantis koralų rifas atsitiktinai buvo rastas pietiniuose Grenlandijos vandenyse.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Koralinis rifas yra aragonito struktūros, sukurtos dabar jau mirusių ir suirusių duobagyvių – koralinių polipų, išsiauginančių tvirtą kalkinį skeletą, kuris, jiems mirus, išlieka dar ilgą laiką, taip formuodamas koralinį rifą. Rifai paprastai iki šiol buvo aptinkami tik sekliuose ir šiltuose tropiniuose vandenyse, turinčiuose nedaug maistinių medžiagų. Tipiškai jie susiformuoja tropinių jūrų platumose iki maždaug 20° pietų ir šiaurės platumos. Tad paprastai jie neauga, jeigu vandens temperatūra gali nukristi žemiau 11 °C.

Naujai rastas rifas yra į pietus nuo Ivittut miesto Grenlandijoje. Rifas yra maždaug 900 m gylyje, vietoje, kurioje vyrauja itin stiprios srovės.

Atradimas buvo padarytas atsitiktinai jūrų tyrimų mokslininkų - Kanados mokslinių tyrimų komandos, kuomet didelis koralų kolonijos fragmentas įsipainiojo į okeanografinių tyrimų priemonę.

"Jau daugelį metų žinoma, jog koraliniai rifai egzistavo Norvegijoje bei Islandijoje, padaryta daug Norvegijos rifų tyrimų, bet iki šiol nieko nebuvo žinoma apie Grenlandijoje esančius koralinius rifus", - sakė tyrimų komandos narė M. Helle Jørgensbye, Danijos universiteto doktorantė.

"Norvegijoje koraliniai rifai užaugo iki 30 metrų aukščio, bei kelių kilometrų ilgio. Didieji Norvegijos koraliniai rifai yra maždaug 8000 metų amžiaus, o tai reiškia, jog jie tikriausiai pradėjo augti išnykus ledo dangai po paskutiniojo ledynmečio".

"Grenlandijos rifas yra tikriausiai mažesnis, kol kas nenustatyta, kokio amžiaus jis yra".

Rifas sudarytas iš šalto vandens koralų rūšies, dar vadinamos angl. eye-coral, (lot. Lophelia pertusa). Tai vienintelė koralų rūšis, kuri sugeba augti giliuose, šaltuose vandenyse, talpinanti savyje įvairias jūrų būtybes, įskaitant pintis (bestuburių gyvūnų tipas), hidroidus (gyviai, turintys panašumų su medūzomis), vėžiagyvius, dygiaodžius ir panašiai.

Pasak mokslininkų, Grenlandijos rifo atradimas nebuvo visiškai netikėtas.

Koralinių rifų yra vietovėse aplink Grenlandiją, kurias pasiekia šiltoji Golfo srovė. Tai reiškia, jog jūros vanduo tose vietose gali siekti maždaug 4 laipsnius Celsijaus, o tai yra pakankamai šilta koralams klestėti", - paaiškino Jørgensbye, kuri yra paskelbto straipsnio bendraautorė .

"Koralams reikia ne tik šiltos aplinkos, tačiau ir stiprių srovių. Abi šios sąlygos gali būti rastos pietinėje Grenlandijoje".

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(0)

Komentarai (0)