Ekstremalūs potvyniai Didžiojoje Britanijoje  (0)

Išties, dabar ekstremalių situacijų metas. Kol Kalifornija kovoja su didžiausia sausra jos istorijoje, Didžioji Britanija kenčia nuo smarkių potvynių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Kai kuriose šalies vietose šis sausis buvo lietingiausias per pastaruosius 100 metų,“ sako John Curtin iš Aplinkos apsaugos agentūros. Liūtys Didžiąją Britaniją vargina jau ne vieną savaitę. Nelaimei, dar daugiau kritulių prognozuojama vasario mėnesį.

Manoma, kad šie potvyniai gali būti susiję su „poliariniais sūkuriais“ Jungtinėse Amerikos Valstijose. Sausio mėnesį poliarinės oro masės pasiekė pietus ir lėmė neigiamą aplinkos temperatūrą. Maža to, šalto oro masės paskatino ir žemo slėgio sistemų susidarymą Didžiojoje Britanijoje. „Oras, su kuriuo dabar susiduriame Didžiojoje Britanijoje, yra sukeltas temperatūrų disbalanso virš Jungtinių Amerikos Valstijų,“ sako J. Curtin.

Vandens užlieta vietovė (Image: Gideon Mendel/Corbis)

Kita vertus, neaišku, ar šie potvyniai yra susiję su klimato kaita ar ne. Greičiausiai vis dažniau susidursime su įvairių rūšių potvyniais. Taigi, kaip tam pasiruošti?

Vis dažniau kalbama apie upių gilinimą, siekiant padidinti perteklinio vandens patekimą į jūrą. Sausuma užlieta, o vanduo negali nutekėti.

Laikui bėgant, mes turime išmokti gyventi, esant bet kokioms ekstremalioms situacijoms. „Aš prisimenu, kuomet lankiausi sename name prie Severno upės,“ sako J. Curtin. „Potvynio metu šeimininkas atvertų priekines bei galines duris ir leistų upės vandeniui laisvai tekėti.“ Žinoma, tai kraštutinis pavyzdys, tačiau pripažinkime, šiuolaikiniai namai paprastai tam nebūna pritaikyti. Akmuo yra kur kas pranašesnis už kilimą ant grindų pirmajame aukšte žemumose, kaip ir gyvenamųjų plotų statymas virš garažų. Be to, elektros lizdų įrengimas aukščiau nei vienas metras virš grindų gali padėti išvengti elektros instaliacijos keitimo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(5)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: