Branduolinis sprogimas, slapta gulago šachta ar kritęs meteoritas? "Erelio lizdo" krateris Sibire nepaliauja gluminęs mokslininkų  (0)

Kai prieš 65 m. vienas geologas rado šį didžiulį, keistą kraterį, jis neįsivaizdavo, kad jo atradimas duos pradžią vienai keisčiausių mokslo mįslių Žemėje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Irkutsko srityje (Sibiras, Rusija) esantis krateris buvo rastas 1949 m. Kraterio forma labai neįprasta: didžiulis išgaubtas kūgis su piltuvo pavidalo niša centre ir iš jos iškilusia apvalaina kalva. Vieniems keistasis krateris primena erelio lizdą su kiaušiniu, kitiems – garsiakalbį. Patomskio kraterio kilmės klausimas mokslininkus glumina jau ne vieną dešimtmetį. Prigalvota įvairiausių teorijų: pradedant branduoliniu sprogimu, baigiant slapta gulago šachta ar meteorito kritimviete. Nors dabar labiausiai linkstama manyti, kad kraterį suformavo kritęs meteoritas. Tiesa, jokių nepaneigiamų požymių, kurie patvirtintų šią hipotezę, aplink kraterį rasta nebuvo. Kūgis yra 80 metrų aukščio ir 150 metrų skersmens. Vidinio ratilo gylis siekia apie 10 metrų. Patomskio vardu jis pavadintas dėl šalia tekančios tokio pat pavadinimo upės, kurią atrado geologas Vadimas Kolpakovas. Jis taipogi mėgino moksliniais metodais ištyrinėti keistąjį kraterį, tačiau pastangos nuėjo šuniui ant uodegos. Po to į Potomskio kraterį buvo surengta aibė ekspedicijų, tačiau iš ten parsigabenti mėginių tyrėjams pavyko tik pernai.
Hipotezė, jog krateris yra gigantiška kalnakasybos darbus menanti šlako krūva, buvo atmesta: kraterio apylinkėse gyvena pernelyg mažai žmonių, kad jie būtų sugebėję suversti tokią kaugę. Darbo stovyklų ar gulagų šiame regione niekada nebuvo.

Pernai iš kraterio buvo paimta ir sraigtasparniu išgabenta pusė tonos mėginių. Ištyrę juos, mokslininkai atmetė ir branduolinio sprogimo (urano rūdos) idėją – pasirodo, radiacijos lygis prie kraterio, skirtingai nei buvo skelbta anksčiau, menkas. Be to, nei krateryje, nei aplink nebuvo rasta žymesnių urano pėdsakų.

Tokiu būdu liko dvi rimtesnės hipotezės: ugnikalnis arba meteoritas. Tačiau mįslingame krateryje ir aplink jį nerasta jokių meteoritinės ar vulkaninės kilmės fragmentų. Priešingai. Tūkstančiai kilometrų aplink Patomskio kraterį nėra nė vieno ugnikalnio. O šis atrodo labai "šviežias", naujas.
Mokslininkai yra linkę manyti, kad Patomskio krateriui yra apie 100-500 metų. Dar viena sunkiai tikėtina hipotezė – galbūt tai yra tikroji Tunguskos meteorito kritimo vieta. Nors sprogimas virš Tunguskos (Krasnojarsko apskritis) įvyko 1908 m., Tunguskos meteorito kritimvietės niekas nepavyko rasti. Tiesa, naujausi tyrimo rezultatai rodo, kad Patomskio krateris yra mažiausiai 250 metų senumo. Tunguska pasaulį supurtė prieš 106 metus. Labiausiai tikėtina hipotezė – Patomskio krateris yra smūginis meteorito paliktas krateris. Kosminis akmuo čia krito kiek anksčiau nei Tunguskos meteoritas – dar tada, kai žmonių tose apylinkėse dar nebuvo. Be to, kaip rodo naujausi matavimai, maždaug 100-150 m gylyje po krateriu slūgso nemenki įmagnetintos geležies telkiniai. Tikėtina, kad tai – meteoritas arba kitas didelio tankio objektas. Tačiau tai – tik spėjimai. O pats krateris yra... "gyvas". Jo forma nuolat keičiasi: krateris kilnojasi – tai pakyla, tai nusileidžia. Aplink kraterį nenormaliai sparčiai augantys medžiai šį kraterį gaubiantį paslapties šydą tik sutankina.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(33)
(0)
(5)

Komentarai (0)