Žemės kova prieš kitas Saulės sistemos planetas. Kas laimėjo? (Video)  (0)

Kaip Žemei sektųsi stiklo rutuliukų žaidime prieš kitas Saulės sistemos planetas?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Visatos objektų dydžių mastas protu sunkiai suvokiamas, tačiau atsižvelgiant į planetų masę galima į tai pasižiūrėti iš naujos perspektyvos. Buvusio astronomo sukurtose animacijose lyginamos Saulės sistemos planetų masės, joms krentant iš aukščiau į Žemę. Nors Žemė yra keturis kartus didesnė už mėnulį, tačiau ji net 87 kartus masyvesnė. Marsas yra perpus mažesnis, o jo masė mūsų planetai nusileidžia dešimt kartų. Tuo tarpu Merkurijaus dydis lygus tik šiek tiek daugiau nei trečdaliui Žemės, o jis tik 18 kartų mažiau masyvus.

Šią vizualizaciją sukūrė astronomas Rhys Taylor iš Prahos. Ji buvo paskelbta jo „Physicists formerly of the Caribbean“ tinklaraštyje. Kaip rašo autorius: „Merkurijus beveik toks pat karštas, kaip Venera ir šaltesnis už Marsą tuo pačiu metu. Jis neturi atmosferos, kuri paskirstytų temperatūrą jo paviršiuje, todėl nukreiptoje į saulę pusėje svilinančiai karšta, o kitoje kausto stingdantis šaltis“.

Didelis Merkurijaus tankis siejamas su prieš milijonus metų sprogusia didesne planeta, kurios lengvasis išorinis sluoksnis buvo nublokštas į kosminę erdvę, o likęs branduolys ir tapo šiuo, arčiausiai Saulės besisukančiu, kūnu. Tai lengviausia planeta mūsų sistemoje. Lyginant su Žeme, dėl mažesnės gravitacijos, joje viskas sveria tris kartus mažiau,.

Kitas astronomo lyginamas objektas – Cerera. Tai didžiausias saulės sistemos asteroidas (2006 metais tarptautinės astronomų sąjungos buvo pripažinta nykštukine planeta), kurio skersmuo atitinka Britų salų ilgį. Žemė už šią nykštukę turi daugiau nei 6000 kartų didesnę masę.

Tai nesąžininga kova, tačiau mūsų planeta šiuose palyginimuose laimi tik prieš mažesnius „pasaulius“. Norėdami pamatyti, kaip Žemė kovoja su už save didesniais kūnais, tokiais kaip Saulė, Taylor sukūrė dar vieną vaizdo įrašą pavadinimu „Mėlyni rutuliukai“ (angl. Blue Marbles).

 
(7)
(0)
(0)

Komentarai (0)