Begalvių kūnų kapavietėje Sirijoje archeologai rado 9 tūkst. metų senumo veidus  (0)

Archeologai pietinėje Sirijos dalyje rado 9 tūkst. metų senumo ritualines lazdeles, ant kurių išgraviruoti labai tikroviškai atrodantys žmonių veidų atvaizdai. Ritualinės lazdelės buvo rastos netoli 30 asmenų kapo – jame kūnai buvo rasti be galvų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

"Tai labai neįprastas radinys. Jis unikalus, - "LiveScience.com" teigia vienas iš archeologinės ekspedicijos dalyvių, Prancūzijos Nacionalinio mokslinių tyrimų centro archeologas Frankas Braemeras. – Panašu, kad tokios lazdelės buvo naudojamos laidojimo ritualuose. Tai yra bene vienintelis natūralistinis žmogaus veido atvaizdas, siekiantis tokius tolimus laikus."

Mįslingoji lazdelė buvo rasta 2007-2009 m. pietinėje Sirijos dalyje, kuri vadinama Tell Qarassa, vykdytų kasinėjimų metu. Kiti kapavietės radiniai leidžia manyti, kad tose apylinkėse gyvenę žmonės buvo vieni pirmųjų žemdirbių, auginusių kviečius, miežius, avinžirnius, lęšius. Taip pat jie medžiojo laukinius galvijus. Tyrimo rezultatai aprašyti žurnale "Antiquity".

"Tai aiškiai yra kažkokie laidojimo ritualų reikmenys, tačiau kokia konkreti jų paskirtis, kol kas pasakyti neįmanoma, - pripažino F. Braemeras. – Taip pat neaišku, kodėl kažkas iškasė palaikų kaukoles ir jas parnešė į gyvenamuosius plotus."

Archeologai panašią kapavietę yra radę ir Jeriche (Izraelis). Ji datuojama taip pat maždaug 9 tūkst. metų. Kapavietėje rastų kūnų kaukolės buvo padengtos gipsu ir išpieštos veidais – tokios jos buvo eksponuojamos anuometėse gyvenvietėse.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(4)
(0)
(1)

Komentarai (0)