Ichtiologai išsiaiškino, kas prie Australijos prarijo "Alfa rykliu" pramintą didįjį baltąjį ryklį (Video)  (0)

Australijos mokslininkai 3 metrų ilgio didįjį baltąjį ryklį pažymėjo siųstuvu, tačiau po 4 mėnesių siųstuvą rado išmestą į krantą – maždaug už 5 km nuo tos vietos, kur ryklys buvo pažymėtas. Peržvelgus siųstuvo duomenis, tapo aišku, kad vieną nuožmiausių jūrų pasaulio plėšrūnų surijo kažkoks kitas grobuonis. Kokie monstrai galėtų medžioti ir maitintis bene agresyviausia ryklių rūšimi? Siųstuvo duomenys pateikė atsakymą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rastas siųstuvas užfiksavo staigų temperatūros pokytį: ji ūmai pakilo nuo +7,8°C iki +25,5°C. Tokia temperatūra giliai po vandeniu galėjo būti pasiekta tik siųstuvui atsidūrus kito gyvūno pilve. Kitaip tariant, didžiulį ir sveiką ryklį kažkas prarijo.

Be to, siųstuvas staiga nėrė į 0,6 km gelmę. Temperatūros pokyčių nebuvo 8 paras. Maža to, siųstuvas nuolat judėjo ne tokiame dideliame gylyje. Po to atsidūrė dugne, o po kelių mėnesių buvo išmestas į krantą. Daugiau informacijos iš siųstuvo tyrėjams išpešti nepavyko.



Tyrėjai iškėlė hipotezę, kad pažymėtą didįjį baltąjį ryklį (patelę) užpuolė kažkoks dar didesnis ir agresyvesnis superplėšrūnas. Tikėtina, kad jis sudraskė ryklį ir prarijo jo siųstuvą. Fiksuoti temperatūros įrašai byloja, kad siųstuvas pabuvojo nežinomo plėšrūno virškinimo trakte.

Po kurio laiko mokslininkams pavyko įminti šią gluminančią mįslę. Savaime suprantama, ryklį užpuolė ir suėdė ne Godzila ir ne kokia nors pasiutusi orka. 3 metrų ilgio didįjį baltąjį ryklį nudaigojo... kur kas didesnis jo gentainis, kurį tyrėjai pavadino "kolosalaus dydžio baltuoju rykliu-kanibalu".

Ši prieš 11 metų nutikusi ryklių kanibalizmo istorija pasakojama Australijos dokumentiniame filme " The Search for the Ocean's Super Predator ". Jame pristatomas mokslininkų projektas katalogizuoti visus Australijos pakrantėse gyvenančius didžiuosius baltuosius ryklius ir surasti plėšrūną, kuris surijo 3 m ilgio gentainį.

Šis faktas paaiškėjo tik po kurio laiko, ištyrus stambesnių minėtos ryklių rūšies egzempliorių migravimą. Mokslininkų teigimu, rasti atsakymą nebuvo paprasta. Visų migruojančių didžiųjų baltųjų ryklių temperatūra maždaug panaši, o mįslingoji pabaisa-kanibalė, nesunkiai galėjo plaukioti kitiems individams artimu greičiu ir trajektorijomis.

Tačiau kodėl stambesnis plėšrūnas ne tik puolė gentainį, bet ir jį sudorojo? Dokumentiniame filme svarstoma ne viena tokį išpuolį galinti paaiškinti teorija. Gali būti, kad kilo teritorinis konfliktas. Įmanoma, kad gentainio ataką galėjo išprovokuoti ir tiesiog alkis. Šiame vaizdo siužete mokslininkai neabejoja dėl vieno: didieji rykliai ryja mažuosius.

Vaizdo siužetas 


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(46)
(18)
(30)

Komentarai (0)