Kinai pagamino kiečiausią pasaulyje deimantą  (0)

Sakoma, Kinijoje gaminama viskas. Tą patvirtino ir naujausias Yanshan universiteto mokslininkų gaminys – sintetinis deimantas, kurio kietumas ir atsparumas karščiui yra didesni nei natūralių deimantų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai, kuriems vadovavo Yongjunas Tianas, teigia, jog naujoji deimanto forma galėtų būti naudojama gaminant aukščiausios kokybės pjovimo ar slėgimo įrangą, galinčią veikti net ir pačiomis ekstremaliausiomis sąlygomis, rašo mining.com.

Išskirtiniai deimantai buvo pagaminti kaitinant anglies „svogūnus“ - koncentrines fulereno sferas, sutalpintas viena į kitą tarsi svogūno sluoksniai. Šios molekulės buvo veikiamos 2000°C temperatūra ir 25 GPa slėgiu – šimtus tūkstančių kartų didesniu, nei atmosferos slėgis. Galutinės produkcijos kietumas yra apie 200GPa, dirbtinis deimantas išlieka stabilus net esant 1000°C temperatūroje – 200°C aukštesnėje nei natūralūs deimantai.

„Mokslo bendruomenė jau kelsi dešimtmečius svajoja sukurti naują medžiagą, kietesnę už natūralius deimantus“, - sakė Y. Tianas, kurio tyrimo rezultatus publikavo recenzuojamas žurnalas „Nature“.

Išskirtinės nauju metodu sukurtų sintetinių deimantų savybės gali būti pritaikytos gaminant pramoninius ar mokslinius įrankius – pavyzdžiui, deimantinius spaustuvus – galinčius veikti aukštoje temperatūroje.

Dabar mokslininkai bando pakoreguoti deimantų gamybos procesą taip, kad gamybai pakaktų žemesnio slėgio – to siekiama gaminant plonesnius fulereno „svogūno“ sluoksnius.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(21)
(0)
(21)

Komentarai (0)