San Diego pakrantės gyventojai stebi retą reiškinį (Video)  (0)

Žydruose San Diego (JAV) pakrantės vandenyse nufilmuota didžiulė juoda plaukiojanti dėmė suglumino vietos gyventojus, nes tokių čia paprastai nebūna. Pakrante vaikštinėjantys žmonės iš pradžių pamanė, kad tai – naftos dėmė. Tačiau naftos dėmės nedreba, nepulsuoja, nesitransformuoja. Ir jiems nepasivaideno. Tai – natūralus jūrų pasaulio reiškinys. Tiesa, šiose platumose - labai retas. Nenuostabu, kad jis masina ne tik gyventojus, bet ir naujienų tarnybų sraigtasparnius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai – tiesiog didžiulis guotas ančiuvių. Šiame pulke jų plaukioja milijonai. Poilsiautojams painioti su piranijomis ir jų baimintis nereikia – ančiuviai minta ne žmonėmis. Todėl galima lyg niekur nieko pasiirstyti juodu nuo žuvų vandeniu – pavyzdžiui, ant banglentės. Vis dėlto toks didelis būrys ančiuvių čia stebimas pirmą kartą per pastaruosius 30 metų. Ši žuvis labiau žinoma kaip skanėstas ant picų, tad mažai kas žino, kad ančiuviai – meistriškai migruojantys jūros gyvūnai. Šiuose kadruose palei Kalifornijos pakrantę užfiksuotas Engraulis mordax rūšies guotas. Šie ančiuviai taip pat vadinami šiauriniais arba kaliforniniais ančiuviais. Reikalas tas, kad ančiuviai toli gražu nėra individualumą mėgstantys vienišiai – iš čia ir šio vaizdingo jūrų fenomeno priežastys. Kaip maždaug 25 proc. visų žuvų, ančiuviai yra prisiekę kompanijų išpažinėjai. Šios žuvys tiesiog privalo būti kartu – kitaip neišgyventų. Susibūrę į milžiniškus, vieningai judančius guotus, ančiuviai sėkmingiau susimedžioja maisto (minta planktonu), sėkmingiau dauginasi ir sėkmingiau išsilenkia plėšrūnų išpuolių. Bandyti geruoju išprašyti ančiuvį iš savojo guoto – bergždžias užsiėmimas. Tyrimai byloja, kad iš būrio eliminuoti individai greičiau kvėpuoja, demonstruoja kitus streso požymius, todėl turi mažiau galimybių išgyventi. Tyrėjai mano, kad ančiuvių knibždėlynus į pakrantę atginė orai ir vandens temperatūra. Šiuo metu vyraujantis Ramiojo vandenyno vėsimo klimato reiškinys La Ninja (La Niña) sudaro idealias sąlygas ančiuvių migracijai – jie labiau mėgsta vėsesnius vandenis. Vadinasi, tropinėse Ramiojo vandenyno juostose vanduo šiemet yra vėsesnis nei įprastai. Šiaip ar taip, netoli La Jolla paplūdimio atklydęs ančiuvių guotas sulaukė ne tik turistų, banglentininkų, bet ir vietos naujienų kanalams priklausančių sraigtasparnių dėmesio. Į žiniasklaidos akiratį ančiuviai per pastaruosius mėnesius pakliūva ne pirmą kartą: pernai Monterėjaus įlankoje ančiuvių buvo tiek, kad įlanka knibždėte knibždėjo nuo ruonių, jūrų liūtų, kuprotųjų banginių ir didžiulių pelikanų.
Nors Kalifornijos universiteto Skripso okeanografijos instituto darbuotojai negali paaiškinti, kodėl didžiulis guotas atklydo į šį populiarių paplūdimį, ančiuvius suprasti nesunku – šiauriečiai naudojasi reta proga ir atklydo į šiltesnius vandenis mažumėlę paatostogauti.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(25)
(2)
(23)

Komentarai (0)