Išsiaiškino, kas kaltas dėl sausros pietinėje Australijoje  (0)

Nacionalinės vandenynų ir atmosferos administracijos (National Oceanic and Atmospheric Administration – NOAA) JAV mokslininkai sukūrė naują klimato modelį, kuris parodo, kad ilgalaikis kritulių sumažėjimas rudenį ir žiemą pietinėje Australijoje kyla dėl šiltnamio efektą sukeliančių ir ozono sluoksnį naikinančių dujų emisijos, rašo phys.org.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Šis naujas aukštos raiškos klimato modelis gali imituoti regioninio masto kritulius gerokai tiksliau nei ankstesnieji“, – sako vienas tyrimo autorių Tomas Delorthas.

NOAA mokslininkai atliko keletą klimato simuliacijų naudodami globalų klimato modelį, kad išstudijuotų ilgalaikius kritulių pokyčius įvairiuose regionuose. Vienas didžiausių pokyčių pastebėtas Australijoje. Čia ilgalaikis kritulių kiekis reikšmingai mažėja žiemą ir rudenį pietinėje dalyje.

Simuliuodami natūralius ir žmogaus sukeltus pokyčius, tyrėjai parodė, kad kritulių mažėja dėl žmogaus sukeltų pokyčių didinant šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisija, taip pat dėl ozono sluoksnio sumažėjimo, kurį sukelia žmonių išmetami aerozoliai.

Modeliu taip pat buvo tikrinamos kelios galimos natūralios sausras skatinančios priežastys, įskaitant vulkanų išsiveržimus ir Saulės radiaciją. Tačiau nė viena iš šių natūralių klimato pokyčio priežasčių nesukėlė ilgalaikės sausros.

Kritulių kiekis Pietinėje Australijoje ėmė mažėti nuo 1970-ųjų. Modelį sukūrę mokslininkai prognozuoja, kad sausra tęsis ir šiame šimtmetyje. Tai sumažins vandens išteklius visoje šalyje.

Tyrimas išspausdintas žurnale „Nature Geoscience“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(9)
(3)
(6)

Komentarai (0)