Odos gebėjimas „užuosti“ padeda jai gyti  (0)

Kaip jūsų oda užuodžia? Pasirodo, visai neblogai, mat uoslės receptoriai yra išsidėstę ant viso kūno. O dar jie gali padėti jums išgyti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nosyje yra daugiau nei 350 skirtingų uodžiamųjų receptorių tipų, pritaikytų skirtingiems kvapams. Taip pat apie 150 randama tokiuose vidiniuose audiniuose, kaip širdis, kepenys ar žarnynas, tačiau juos tirti sudėtinga.

Hannso Hatto vadovaujama laboratorija Ruhro universitete Bochume, Vokietijoje, yra susikoncentravusi į odos tyrimus, kurie vykdomi daug paprasčiau, ir tiria pagrindinio odos ląstelių tipo – keratinocitų – receptorių reakciją.

Jie nustatė, kad Sandalore – aromaterapijoje naudojamas sintetinis sandalmedžio aliejus bei kvepalų ir odos priežiūros produktas, – jungiasi su odoje esančiais OR2AT4 uodžiamaisiais receptoriais. Užuot siuntę signalą į smegenis, kaip daro nosyje esantys receptoriai, odoje esantys receptoriai pradeda svarbų procesą pažeistos odos gydymui – ląstelių dalinimąsi ir jų migraciją (Journal of Investigative Dermatology, doi.org/tkm).

5 dienas mėgintuvėlyje palaikius keratinocitų ir Sandalore mišinį, pastebėtas 32 proc. ląstelių dauginimosi padidėjimas ir per pusę padidėjusi ląstelių migracija. Buvo tiriamas natūralus sandalmedžio aliejus ir 10 skirtingų sintetinių jo versijų, tačiau vos 3 iš jų pasižymėjo teigiamu poveikiu.

„Didelė tikimybė, kad bet kurioje kūno vietoje randami uoslės receptoriai atlieka ir kitas funkcijas“, sako Joel Mainland iš Monell cheminių jutiklių centro Filadelfijoje. Uoslės receptorių aptikimas odoje nebuvo siurprizas, tačiau jų dalyvavimas žaizdų gijime tikrai stebina.

Sandalore koncentracija receptorių aktyvacijai yra tūkstantį kartų didesnė nei nosyje sukelianti kvapo pojūtį. Taigi, gydomojo poveikio pasireiškimui tikriausiai reikėtų naudoti kremą, o ne aromaterapiją, sako Mainland.

Vis dar nėra aišku ar genetinė receptorių įvairovė reiškia, kad tai veikia tik kai kuriuos žmones.

Platesnis straipsnis


Bob Roehr
New Scientist № 2977

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai (0)