Palei Tailandą iš kosmoso užfiksuotas keistas žalsvas švytėjimas  (3)

"Tailando sostinė Bankokas naktį – labai šviesus miestas. Bet iš kur ten šalia jo tos žalios šviesos? Neįsivaizduoju..." Štai taip šį iš Tarptautinės kosminės stoties (TKS) užfiksuotą kadrą rugpjūčio 18 d. pakomentavo šiuo metu ten dirbantis astronautas Reidas Wisemanas. Ir iš tiesų, kas skleidžia tą žalsvą švytėjimą tamsioje Tailando įlankoje, klausia "UniverseToday.com". Bioliuminescensinis dumblių švytėjimas? Slaptosios gama spindulių laboratorijos? Povandeninės ateivių bazės?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atsakymas gana netikėtas: žalsvo švytėjimo palei Bankoką priežastis – žvejybiniai laivai. Jie naktimis įjungia galybę ryškių LED šviestukų ir taip mėgina į vandenyno paviršių privilioti kalmarų ir planktono.

Kaip 2013 m. spalio mėn. straipsnyje rašo Michaelas Carlowizcius, "Pietų Amerikos ir Pietryčių Azijos žvejai nušviečia vandenyno paviršių galingomis iliuminacijomis ir taip vilioja planktoną ir žuvis, kuriomis maitinasi kalmarai. Šie paskui planktoną ir žuvis iškyla į paviršių, ir žvejams būna paprasčiau juos sužvejoti. Viename kalmarų žvejų laivelyje gali būti daugiau kaip 100 tokių LED šviestukų, generuojančių daugiau kaip 300 kW šviesos."

Štai taip. Kažkokios žvejų lemputės, o iš kosmoso niekuo nenusileidžia didžiausių miestų naktiniam švytėjimui. Koks vaizdelis turėtų būti jūroje? Štai toks:
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(30)
(1)
(29)

Komentarai (3)