Geografijos pamokos tiesiogiai iš kosmoso (Video)  (0)

Kokie dar žemėlapiai? Tarptautinės Kosminės stoties (TKS) astronautams pažvelgus pro langą, visas mūsų planetos vaizdas atsiveria tarsi ant delno!


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šios profesijos atstovai turi neeilinę galimybę geografijos pamokas pasikartoti tiesiogiai iš kosmoso žvalgantis į įspūdingiausius Žemės reljefo vingius, bei žaliuosiuose horizontuose ieškant didžiausių pasaulio miestų. Skriedami TKS moduliu astronautai ne tik patys susipažįsta su mūsų planetos paviršiaus įmantrybėmis, tačiau ir spėja pravesti „ekskursiją“ visiems pasaulio gyventojams tiesiogiai iš kosminių aukštumų. Praeitą savaitę paviešintame vaizdo įraše, žiūrovai yra kviečiami prisijungti prie „Ekspedicija 38“ (ang. „Expedition 38“) įgulos narių Mike Hopkins ir Rick Mastracchio, kurie bando atpažinti įvairiausius planetos kampelius, objektus bei miestus. Tai jie daro lėtai sklęsdami maždaug 320 km. aukštyje. Šis vaizdo įrašas buvo nufilmuotas viename iš TKS kupolų – viduje daugialangio stebėjimo modulio, kuris yra mėgstamiausias astronautų atokvėpio kampelis. Iš čia amerikiečiai Mike Hopkins ir Rick Mastracchio užfiksuoja Sicilijos salą bei leidžia iš arčiau pažvelgti į didžiausią veikiantį Europos ugnikalnį – Etną. Vėliau seka ir pažintis su likusia šalies dalimi, kaip astronautai įvardino – „Italijos batu“.

Moduliui sklendžiant į Rytus, ekspedicijos dalyviai leidžia apžvelgti salomis bei pusiasaliais apraizgytos Graikijos kraštovaizdį, kol galiausiai akys nukrypsta į San Francisko apylinkes (JAV).

Astronautai į savo pasakojimą įpina ir asmeninio gyvenimo detalių: pavyzdžiui, vienas iš Žemės tyrinėtojų papasakojo, kad buvo apsistojęs JAV Edvardo oro pajėgų bazėje, kuri randasi vaizdo įraše matomame išdžiuvusio ežero dugne. O kitas pasidalino žmonos žinute iš Žemės, kurioje teigiama, jog Hiustone tądien buvo puikus oras.

Žinoma neįmanoma praleisi ir Didžiųjų ežerų, kurių pakrantėse įsikūrę tokie miestai, kaip Čikaga bei Milvokis, o taip pat ir JAV perlo – snieguotojo Niujorko. Ties juo astronautai savo geografijos pamokas ir užbaigė.

Vaizdo siužetas:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(21)
(1)
(20)

Komentarai (0)