Artėjame prie pusmetį trunkančios vasaros  (1)

Orus veikiant klimato kaitai Lietuvoje ilgėja šiltasis sezonas, o tai šiek tiek keičia gyventojų įpročius. Vis daugiau žmonių renkasi atostogas rugsėjį. Ir visai ne be reikalo – šių metų pirmasis rudens mėnuo buvo 1,4 laipsnio šiltesnis už įprastinį, kai šiųmetis birželis visai nepriminė vasaros. Ar lietuviška vasara „pailgėjo“?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atostogas renkasi rugsėjį

Kaune gyvenanti ir biuro administratore dirbanti 50-ties metų Daiva sakė jau kelintą kartą atostogoms pasirenkanti rugsėjo mėnesį. Taip, anot jos, daro ir nemaža dalis kolegų. Pasidomėjus, kodėl moteris priima tokį sprendimą, Daiva tikino, kad rugsėjis būna visai šiltas ir galima pigiau paatostogauti Nidoje.

„Anksčiau, kiek prisimenu, rugsėjo mėnesį būdavo labai šalta. Baisi dargana būdavo. O dabar visai kas kita – labai šilta. Visą rugsėjį atostogavau. Dvi savaites buvau Nidoje. Mokėjau už kambario nuomą palyginti nebrangiai. Spėjau pasideginti ir tikrai gerai pailsėjau. O svarbiausia, kad mano amžiaus moterims nėra sveika dideli karščiai. O vasaros pas mus juk dabar būna tropinės“, - juokiasi pašnekovė.

Ji teigė atostogas ir kitais metais atostogausianti rugsėjį. O jos kolegė Violeta pirmąjį rudens mėnesį atostogauja jau trečią kartą. Tiesa, rudeninės jos atostogos trunka dvi savaites. Likusias atostogas ji išnaudoja gegužę. Šis mėnuo jai yra gražiausias metuose.

„Aš negaliu pakęsti didelių karščių. Todėl einu atostogų rugsėjį. Taip geriau pailsiu. Ir tikrai sutinku, kad kiekvienais metais rugsėjis darosi vis šiltesnis. Anksčiau nebūdavo metų, kai galėdavai rugsėjį vaikščioti palaidine su trumpomis rankovėmis. Ir tikiuosi, kad ši tendencija išliks, norėčiau, kad būtų rugsėjį dar šilčiau“, - juokėsi kaunietė.

Vasara ilgėja gegužės ir rugsėjo sąskaita

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos klimatologas Justinas Kilpys pripažino, kad vasaros Lietuvoje iš tiesų ilgėja. Vasaros sezonas prasideda jau gegužę ir baigiasi ne rugpjūčio pabaigoje, kai kalendorius pradeda skaičiuoti pirmąsias rudens dienas, bet rugsėjo mėnesį.

Tačiau tuo, kad rugsėjai darosi vis šiltesni, pašnekovas nė kiek nesistebėjo. Anot jo, vykstant klimato kaitai šiltėja visi mėnesiai – ne išimtis ir rugsėjis. Jau apskaičiuota, kad pirmasis šių metų rudens mėnuo iš tiesų buvo šiltesnis už vidurkį.

„Klimato kaita vyksta ir dėl to visi mėnesiai po truputį šiltėja. Šis rugsėjis už vidutinį buvo šiltesnis 1,4 laipsnio. Be abejo, klimato kaitos padariniai pastebimi visais metų laikais, o šaltuoju metų laiku – ypač. Pagal ilgalaikes prognozes temperatūra kils ir toliau“, - aiškino klimatologas.

Jo teigimu, vidutinė rugsėjo temperatūra siekia nuo 12 iki 14 laipsnių šilumos. Pajūryje būna šilčiausia – termometrų stulpeliai ten gali pakilti iki 14 laipsnių. Vėsiausia – Rytų Lietuvoje. Visgi vasaros sezonas palengva ilgėja ne tik rugsėjo, bet ir gegužės sąskaita.

„Vegetacijos laikotarpis, kuomet temperatūra pakyla virš 5-10 laipsnių, prasideda vis anksčiau. Klimatologinė vasara irgi tęsiasi ilgiau. Šiltasis sezonas tikrai ilgėja. Tačiau kiek dienų šis sezonas pailgėjęs, nesame paskaičiavę. Vidutinė metų temperatūra, palyginti su ankstesne norma, vidutiniškai pakilusi 0,8 laipsnio. O, pavyzdžiui, liepa šiltesnė 1,2 laipsnio. Skirtingais sezonais pokyčiai skiriasi. Vasaros ilgėja rugsėjo ir gegužės sąskaita“, – aiškino J. Kilpys.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
Autoriai: Tomas Janonis
(13)
(8)
(5)

Komentarai (1)