Saulėje įvyko galingiausios X klasės žybsnis (Video)  (0)

Saulės aktyvumą stebinti NASA kosminė observatorija „Solar Dynamics Observatory“ sekmadienį užfiksavo žybsnį, kuris priskirtas stipriausiųjų X klasei. Manoma, kad artimiausiomis dienomis tame pačiame žvaigždės regione gali įvykti ir daugiau galingų žybsnių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

X1,1 stiprumo žybsnis užfiksuotas sekmadienio rytą, 5.01 val. Grinvičo (8.01 val. Lietuvos) laiku. Jis įvyko žvaigždės regione AR2192, kurio skersmuo yra 125 tūkst. km – beveik toks pat, kaip Jupiterio.

„Nuo sekmadienio ši dėmė tapo beveik dvigubai didesnė, joje susidarė nestabilus magnetinis laukas, – nurodė Tony Phillipsas iš Spaceweather.com. – Tik laiko klausimas, kada įvyks kitas galingas sprogimas.“

Iki šiol AR2192 dėmė buvo nukreipta ne į Žemę, todėl joje įvykę žybsniai didelio pavojaus mūsų planetai nekėlė. Tačiau ateityje tai gali pasikeisti, mat šis regionas pamažu slenka Žemės kryptimi.

Į Žemę nukreipti žybsniai gali sukelti laikinų ryšio sistemų sutrikimų. Mokslininkai žybsnius pagal stiprumą skirsto į tris kategorijas: C (silpniausi), M (vidutinio galingumo) ir X (stipriausi).

Dažnai po žybsnių įvyksta ir vainikinės masės išsiveržimai, kurių metu į kosminę erdvę išsviedžiami įkaitusios plazmos ir didelės energijos dalelių pliūpsniai. Šios dalelės Žemėje gali sukelti geomagnetines audras, sutrikdyti elektros tinklų, radijo ryšių veikimą, o šiaurinėse platumose matomos ryškios pašvaistės.

Šių metų galingiausias žybsnis įvyko vasario mėnesį, jo stiprumas siekė X4,9 (t.y. jis buvo beveik 5 kartus stipresnis už pastarąjį).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(15)
(0)
(15)

Komentarai (0)