Įdomūs faktai: kaip žudo bitės žudikės (Video)  (0)

Šios bitės nėra natūrali rūšis. Nors jos kiek mažesnės nei įprasti šių vabzdžių atstovai, tačiau jų įgėlimai yra nepaprastai skausmingi, o viso spiečiaus ataka neretai baigiasi mirtimi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Arizonos valstijoje dirbdamas sodininkas netyčia užkliudė paslėptą bičių-žudikių avilį ir buvo mirtinai sugeltas, rašoma News.discovery.com. Dezinsekcijos tarnybos darbuotojas įvykio vietoje rado milžinišką avilį namo pastogėje, kuriame buvo apie 800 tūkst. bičių.

Kitaip nei paprastos bitės šios yra stipriai besiginančios ir dominuojančios, teigia bitininkas Ericas Mussenas. Jos yra labai jautrios bet kokiai vibracijai. Jei pjausite žolę keletą namų už bičių kolonijos, bitės gali tai pajusti ir sugelti visus, esančius toje zonoje.

E. Mussenas pateikia įdomų palyginimą. Sutrikdžius įprastų bičių ramybę galite gauti nuo 12 iki 20 įkandimų, daugiausiai apie 200 įkandimų tuo atveju, kai stipriai suerzinama visa bičių kolonija. Tačiau jei pavojų pajunta bitės-žudikės, besigindamos jos gali įgelti net apie 2 tūkst. kartų.

Be to, bičių-žudikių nuodai yra dvigubai kenksmingesni. Meletinas, kuris yra pagrindinis skausmą sukeliantis nuodų komponentas, sudaro apie 50 proc. bičių-žudikių nuodų. Kitas komponentas yra fosfolipazė A2, jis pažeidžia žmogaus audinius, pavyzdžiui, gali išsivystyti inkstų nepakankamumas praėjus ne vienai dienai po įgėlimo.

Bitės-žudikės atsirado brazilų genetiko Warwicko Kerro atliekamo eksperimento metu, kuriuo buvo siekiama išrasti naują bičių rūšį, nešančia daugiau medaus ir atsparią tropiniams orams. Tačiau akivaizdu, kad eksperimentas nepavyko, o bičių-žudikių Amerikoje atsiranda vis daugiau ir nėra būdo, kaip jas išnaikinti.

Geriausia išeitis susidūrus su šiomis bitėmis yra bėgti, tačiau netgi tai tampa neįmanoma, jei bitės sugelia nosį, nes tai sukelia akių ašarojimą. Kadangi geluonis išskiria bananų kvapą, tai pritraukia ir kitas bites, kurios taip pat ima gintis.

JAV bitės-žudikės kasmet išplečia savo teritoriją maždaug iki 100 km per metus. Šiuo metu žinoma, kad bitės-žudikės yra paplitusios Teksaso, Arizonos, Nevados, Naujosios Meksikos, Floridos, Pietų Kalifornijos, Pietų Luizianos, Pietvakarių Arkanzaso, Pietų Džordžijos ir Rytų Tenesio valstijose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(29)
(1)
(28)

Komentarai (0)