Mes vis dar gyvi??? Didžioji dėmė AR 2192 Saulėje per savaitgalį į Žemę paleido net 3 galingiausios X kategorijos žybsnius  (1)

Heliometeorologų prognozės šįkart pasitvirtino su kaupu. Didžioji saulės dėmė AR 2192 per savaitgalį pasidarbavo iš peties – deja, nuo penktadienio iki sekmadienio 14 Žemių dydžio aktyvusis regionas šovė net 3 galingiausios X kategorijos šūvius. Iš viso per praėjusią savaitę ši dėmė paleido penkis X kategorijos ir dar daugiau vidutinės M kategorijos žybsnius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pastarosios dekados fejerverkai Saulėje prasidėjo praėjusios savaitės pradžioje (spalio 22 d., trečiadienį), kai Žemės pusėn atgręžta neįprastai didelė saulės dėmė paleido pirmą X 1,6 galios gama spindulių žybsnį. Po pirmojo X šūvio sekė penkių vidutinės M galios žybsnių serija.

O šeštadienį (spalio 25 d.) mūsų žvaigždė surengė tikras šaudymo pratybas. Iš pradžių 00:40 val. Lietuvos laiku Saulėje įvyko X3,1 galios gama spindulių žybsnis. Labiausiai stebėtina, kad jo nelydėjo plazmos pliūpsnis, tad poliarinių regionų gyventojams šis žybsnis šiaurinės pašvaistės spektaklio nesuruošė. Šiaip ar taip, tai buvo šeštas galingiausias žybsnis per šį 24-ąjį Saulės aktyvumo ciklą.

Po keliolikos valandų tas pats aktyvusis regionas AR 2192, kuris, laimė, jau artėja Saulės disko pakraščio link, paleido dar vieną X1,0 šūvį. Jo pikas užregistruotas spalio 25 d. (šeštadienį) 21:08 Lietuvos laiku. Sunku tuo patikėti, tačiau ir šio žybsnio metu vainikinės masės išsiveržimo (plazmos pliūpsnio) taip pat nebuvo.

Kitaip tariant, mūsų planetai savaitgalį nepaprastai sekėsi: tiesiai į Žemę atgręžtas Saulės pabūklas šaudė visą savaitgalį, tačiau, jei taip galima pavadinti, "tuščiais " šoviniais. Mat labiausiai žmonijos technologijoms pavojų keliančios plazmos dalelės visų šių žybsnių metu nebuvo iššautos – dėmė svaidėsi tik gama spindulių žybsniais (kuo skiriasi Saulės žybsniai nuo plazmos pliūpsnių, skaitykite čia).

Tačiau tai buvo toli gražu ne paskutinis Saulės žybsnis savaitgalį. Sekmadienį (spalio 26 d.) 12:56 val. Lietuvos laiku ta pati saulės dėmė šovė trečią iš eilės X kategorijos šūvį, kuris šįkart buvo įvertintas koeficientu 2,0. Neįtikėtina, tačiau plazmos pliūpsnio nebuvo ir šį kartą. Po maždaug 7,5 val. AR 2192 žiebė M4,2 ir M7,1 kategorijos žybsnius.

Tad nors Saulė pastarosiomis dienomis žybsėjo be paliovos, geomagnetinių audrų mūsų planetoje, bent jau artimiausiu metu, heliometeorologai nenumato. Vis dėlto jų galimybė šią savaitę išlieka, mat X kategorijos žybsnio tikimybė vertinama net 55 proc., M kategorijos – 85 proc., o amžinai šaudyti "tuščiais šoviniais" Saulė negali. Gera žinia yra ta, kad nuožmusis pabūklas AR 2192 jau sukasi į šalį ir, jei paleistų kokį plazmos sviedinį, dalelių užtaisas mūsų planetą kliudytų tik pakraščiu.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(29)
(6)
(23)

Komentarai (1)