Praėjusi savaitė – Einšteino keistojo veikimo praplėtimas, spartesni jūros lygio kilimas ir miestų asmenybių neatitikimas  (1)

Praėjusios savaitės mokslinių įvykių santrauka


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Praėjusi savaitė buvo įdomi fizikos srityje, nes tyrėjų komanda rado būdą praplėsti Einštein keistąjį veikimą, leidžiantį jį panaudoti kvantiniuose tinkluose daugiau nei dviems optinėms sistemoms. Jie tikisi taip sukurti didesnius kvantinius tinklus. Be to, kita komanda publikavo tyrimo rezultatus, rodančius kaip išlaikoma informacija nuo laiko pradžios iki jo galo. Įvertinusi fizikos dėsnius ir visatos plėtimąsi, komanda priėjo išvadą, kad nelabai gerai. Kitame įdomiame tyrime mokslininkai atliko pirmąjį tiesioginį gravitacinio išlenkimo matavimą – matuodami didelės masės sukeltą gravitacijos gradiento pokytį trijuose taškuose. Jie mano, kad jų metodas leis patikslinti Niutono gravitacijos konstantą. Ne mažiau įdomus buvo tyrėjų komandos pademonstruotas metapaviršius, galintis spręsti matematinės analizės problemas, kaip analoginis kompiuteris – apšviečiamas lazerio spinduliu. Paviršius pakeičia šviesos bangas į jų integralo ar išvestinės formą.

Kitose naujienose, Harvardo komanda atliko tyrimą, parodžiusį, kad jūros lygio kilimas buvo daug didesnis, nei manyta anksčiau – jie išsiaiškino, kad XX a. pradžioje vertinimas buvo mažesnis, nei manyta, o tai reiškia, kad dabartinis aukštas jūros lygis atsirado vėliau, o tai savo ruožtu rodo, kad jis vyksta greičiau, nei manė dauguma mokslininkų. Labiau optimistinė naujiena, kad Waterloo universiteto mokslininkai pranešė, kad chemikai dar žingsniu priartėjo prie naujų elektromobilių akumuliatorių kartos sukūrimo – kadangi išsiaiškinta, kad naujoji medžiaga geba išlaikyti įkraunamą sieros katodą. O Trinity College komanda pranešė išradusi būdą dideliu mastu gaminti juodąjį foforą, o kadangi jis nebrangus, gali atsiverti keliai jo komerciniam naudojimui – daugiausia puslaidininkiams. Kita MIT komanda atliko tyrimą, detaliau išaiškinusį ryšį tarp uždegimo ir vėžio – dabar gydytojai geriau supras, kodėl žmonės, kenčiantys nuo labiau rizikuoja susirgti kai kurių rūšių vėžiu.

Ir pabaigai, tarptautinė mokslininkų komanda išsiaiškino, kad jei pavargote nuo Londono, tikriausiai gyvenate netinkamoje vietoje – ar kur begyventumėte: tai gali būti susiję su asmenybe. Ištyrę BBC surinktus duomenis, jie padarė išvadą, kad dėl savo prigimties ir miestų bei miestelių „asmenybių“, kai kurie žmonės galėtų būti laimingesni, jei persikeltų gyventi kitur.


Bob Yirka
phys.org

(13)
(0)
(13)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: