Žiema jau įpusėjo, bet dar nesibaigė: didžiausių šalčių tikimybė tebėra didelė  (0)

Šiemet vos keletą dienų išsilaikiusius šalčius užgožė didžiąją dalį žiemos besilaikanti šiluma, iškritusį sniegą pavertusi tenkančiais upeliais. Tačiau nors žiema jau perkopė į antrą pusę, sinoptikų teigimu, ji dar nesibaigė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šilti orai – iš Pietų Europos


Visai mūsų pašonėje esančią Rusiją vėl grasinasi sukaustyti rimti šalčiai. Neretai Rytuose prasidėjęs šaltukas pasiekia ir mus. Tiesa, šįkart, Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos sinoptikės Margaritos Kirkliauskaitės teigimu, mums tai negresia.

„Šiuo metu mus pasiekia oro pernašos iš Pietų, o ne iš Šiaurės Rytų ar Rytų, t. y. dabartinė šiluma kyla nuo Centrinių ir pietinių Europos regionų, todėl vyrauja tokie šilti orai. Kita vertus, pastaroji savaitė prognozuojama šiek tiek šaltesnė nei praėjusi, kai temperatūra dienomis kildavo net iki 5-7 laipsnių. Ateinančiomis dienomis numatomi švelniai žiemiški orai – naktimis temperatūra kris iki 2-6 laipsnių šalčio, o dienomis svyruos apie nulį. Didelių kritulių nelaukiame – lengvai pasnyguriuos, tik savaitės pabaigoje gali pasirodyti mišresnių kritulių, tačiau jų kiekiai bus nedideli. Taigi laukiame visai neblogų žiemiškų orų – kadangi nebus daug kritulių, neturėsime pliurzos ir labai didelės drėgmės“, - aiškino pašnekovė.

Šiuo metu anticiklonui, kuris lemia šalčius Rusijoje, užslinkti į mūsų teritoriją trukdo oro srautai, einantys iš pietvakarių. Dėl šis anticiklonas apsistojęs šiauriniuose Europos rajonuose.

Paklausta, kiek tikimybės, kad situacija pasikeis, M. Kirkliauskaitė teigė, kad oro srautų kryptys gali pasikeisti per kelias dienas, jei pasikeis kokios nors sąlygos vienoje ar kitoje Europos vietoje.

„Kartais, kai žiemą ateina galingas, šaltas anticiklonas, šalti orai gali nusistovėti savaitei ir būna labai aišku, kad greitai tai nepasikeis. Arba gali būti labai stipri pernaša iš Vakarų, kaip buvo sausio pradžioje: procesas būna labai stiprus, todėl galima drąsiai sakyti, kad kelias dienas tikrai vyraus panašūs orai, nes juos pakeisti galėtų tik labai stiprūs pasikeitimai. Kai oro sąlygos tokios, kaip laukiame ateinančią savaitę, tereikia pasikeisti vienam elementui ir jau galima laukti ryškaus orų pasikeitimo“, - pasakojo sinoptikė.

Žiema dar tik prasideda?


Nors iki šiol žiema buvo pakankamai šilta, pašnekovės teigimu, tai dar nieko nereiškia. Didžiausi šalčiai Lietuvoje paprastai kartojasi paskutinę sausio savaitę ir pirmąsias dvi vasario savaites, taigi visko gali būti, kad tikroji žiema dar tik ateina.

„Šaltas gruodis ar sausio pradžia – labiau išimtis nei taisyklė. Paprastai tuo metu vyrauja šiltesni orai – bent jau pagal paskutinių metų tendencijas. Todėl džiaugtis, kad žiema persirito į antrą pusę ir galima laukti jos pabaigos, dar per anksti“, - tikino specialistė.

Pasak orų prognozės portalo gismeteo.lt direktoriaus Kęstučio Petkevičiaus, artimiausiu metu Lietuvoje vyraus įprasti mūsų klimatui žiemiški orai. Vidutinė paros oro temperatūra bus vos keli laipsniai žemiau nulio.

„Baimintis, kad Rytuose įsitvirtinantys šalčiai stipriai smogs Lietuvos orams, kol kas nereikėtų. Tačiau po sekmadienio vis tik galime pajusti išsikvėpusį cikloną, kuris gali lemti kiek šaltesnius orus. Temperatūra svyruos tarp 5-8 laipsnių šalčio, kai kuriose Lietuvos vietovėse atvės ir iki 10 laipsnių šalčio ar daugiau. Panašu, jog artimiausias dvi savaites turėsime labai gražią lietuvišką žiemą“, - sakė pašnekovas.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Inga Saukienė
(5)
(0)
(5)

Komentarai (0)