Rusija atskleidė artimiausius planus kosmose: ko jau ko, bet ambicijų nestinga  (2)

Rusija pranešė, kad dar devynerius metus kartu su NASA naudosis Tarptautine kosmine stotimi (TKS), taip pat pažadėjo 2030 m. pradėti pilotuojamus skrydžius į Mėnulį, rašo telegraph.co.uk.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nepaisant itin didelės įtampos tarp JAV ir Rusijos dėl Ukrainos krizės, abiejų šalių kosmoso agentūros sutarė pratęsti bendradarbiavimą iki 2024 m., kuomet Rusija žada sukurti savo orbitinę stotį su iš TKS išimtais moduliais.

Naujoji stotis bus naudojama tam, kad „Rusijai būtų užtikrinta garantuota prieiga į kosmosą“, – sako federalinė Rusijos kosmoso agentūra „Roscosmos“.

Praėjusiais metais Rusijos vyriausybės pareigūnai pranešė, kad iki 2020 m. gali liautis finansavę TKS, tačiau nuspręsta šį terminą pratęsti dar ketveriems metams, kaip pasiūlė NASA.

Po to, kai buvo nutraukta JAV „Space Shuttle“ programa, Rusija yra vienintelė šalis, kuri sudaro galimybę JAV astronautams pakilti į TKS.

„Roscosmos“ antradienį taip pat pranešė, kad atgaivins savo Mėnulio programą ir pirmą kartą Mėnulį ketina ištirti nepilotuojamu erdvėlaiviu, kuris pats ir skristų aplink Mėnulio orbitą ir nusileistų ant Mėnulio paviršiaus. Iki 2030 m. ketinama pradėti pilotuojamus skrydžius.

Rusija pirmą kosmoso dvikovos etapą laimėjo tuomet, kai pasiuntė pirmą žmogų aplink Žemės orbitą – Jurijų Gagariną 1961 metais. Neilas Armstrongas ir Buzzas Aldrinas vėliau ištesėjo Johno F Kennedžio pažadą iki dešimtmečio pabaigos pasiekti Mėnulį NASA misijos „Apollo 11“ metu 1969 metais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(18)
(12)
(6)

Komentarai (2)