Plutonas – raudonas? (Video)  (0)

Antžeminių teleskopų ir kosminio teleskopo "Hubble" duomenys mokslininkams leidžia manyti, kad Plutonas gali būti raudoniausia planeta Saulės sistemoje. Apie tokią galimybę pasakoja misijos "New Horizons" vadovas Alanas Sternas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

"Ar Plutonas tikrai raudonas? Mes to dar nežinom, bet tokių pamąstymų yra, - sako NASA misijos "New Horizons" vadovas. – Apie galimą Plutono raudonumą sprendžiame iš jo paviršiaus cheminių ypatybių. Tikrai žinome, kad Plutono paviršiuje apstu organinių junginių – ypač sušalusio metano. Apie tai žinoma nuo 8-ojo XX a. dešimtmečio."

"Taip pat Plutono paviršiuje yra azoto, anglies monoksido ir kitų lengvųjų angliavandenilių, pvz., etano, - tęsia mokslininkas. – Tokį mišinį mes pamėginom pagaminti laboratorijoje. Atkūrėme ir temperatūrines Plutono sąlygas. Mišinį apšvietėme Saulės spindulių imitatoriumi – kad mišinys būtų apšviestas taip, kaip jis apšviečiamas tolimajame Plutone."

"Cheminiai procesai vyksta lede, - aiškina A. Sternas. – Jų dėka susidaro ilgesnės ir sudėtingesnės angliavandenilių molekulių grandinės, pavyzdžiui, nitrilai. O jie būna raudoni. Štai kodėl mums atrodo, kad Plutonas gali būti raudonas. Manome, kad tokių medžiagų susidarymą gali lemti Saulės spinduliuotė arba sąveika su atmosferos aerozoliais, nusėdančiais ant nykštukinės planetos paviršiaus."

"Bet gali būti, kad mes klystam, - šypsodamasis pripažįsta misijos vadovas. – Tai – pirmoji mokslinė ekspedicija į Plutoną, ir mes būtinai išsiaiškinsim, kaip viskas yra iš tikrųjų."

Vaizdo siužetas


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(25)
(0)
(25)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: