Baltijos jūroje aptiktas nuskendęs laivas, gabenęs 50 mln. eurų lobį  (0)

Suomijos narų-archeologų komanda paskelbė, kad aptiko 1468 metais su vertingu kroviniu ir maždaug 200 žmonių įgula paskendusio laivo „Hanneke Wrome“ liekanas. Istoriniuose dokumentuose nurodoma, kad laivu buvo gabenama 10 000 aukso monetų, kurių vertė šiais laikais turėtų būti apie 50 mln. eurų, rašo ancient-origins.net, remdamiesi Suomijos leidiniu „Helsingin Sanomat“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Skelbiama, jog laurai už pastarąjį atradimą atitenka patyrusiam narui ir laivų liekanų tyrinėtojui Rauno Koivusaari, kuris 1999 metais aptiko ir garsųjį lobį gabenusį laivą „Vrouw Maria“. „Hanneke Wrome“ buvo surastas ties Suomijos Jussarö sala. „Hanneke Wrome“, pavadintas kapitono vardu, buvo vienas iš dviejų laivų, keliavusių iš Liubeko Vokietijoje į Taliną Estijoje. Šiuos laivus prieš pat kelionės pabaigą užklupo stipri audra, nustūmusi laivus į šiaurę, link Suomijos krantų. „Hanneke Wrome“ nuskendo, o antrasis laivas sėkmingai pasiekė Taliną. Nelaimės metu žuvo visi 200 laive buvusių žmonių – įgula ir keleiviai. Manoma, kad tai – pati rimčiausia laivo katastrofa Baltijos jūroje iki XX a., kai Antrojo pasaulinio karo pabaigoje Sovietinės kariuomenės povandeninis laivas nuskandino iš Gdansko vokiečių civilius bei pareigūnus evakuavusį laivą „Wilhelm Gustloff“ (žuvusiųjų kiekis – apie 9400 žmonių) ir kelto „Estonia“ tragedijos 1994 metais, kuomet nuskendo 852 žmonės. Yra žinoma, kad be aukso laive buvo gabenama ir 200 ritinių audinių, 1200 statinių medaus. Dalį lengvesnio krovinio pavyko išgelbėti, dalį jūra per daugelį metų išplovė į krantą. Bet monetos kartu su laivu nugrimzdo į dugną. R. Koivusaari „Hanneke Wrome“ paieškas pradėjo praėjusiais metais. Jam talkino kolegos iš Suomijos, Švedijos ir Čilės. Ties Jussarö sala aptikus paskendusio laivo liekanas, narų grupės vadovas nedelsiant palygino jį su istoriniais dokumentais – taip buvo patvirtinta, kad dugne iš tiesų ilsisi savo kelionės tikslo taip ir nepasiekęs „Hanneke Wromen“.

Laivas yra maždaug 30 metrų ilgio, rastos trys santykinai neprastai išsilaikiusios dalys, pagamintos iš ąžuolinių lentų.

„Yra kylis, stiebas ir inkaras, kuris stačias stovi ant dugno. Inkaras yra trapus... Tai kaip tik tokio tipo inkaras, kokie buvo naudojami Hanzos sąjungos prekybiniuose laivuose“, – sakė R. Koivusaari.

Naras su kolegomis taip pat rado statinės dangtį, stogo čerpių fragmentų ir neaiškios paskirties švininį daiktą. R. Koivusaari įsitikinęs, kad pavyks iškelti ir aukso monetas.

Vasarą, bendradarbiaujant su Suomijos Nacionaline istorinių vertybių taryba, planuoja tolesnius laivo liekanų tyrimus. Ketinama atlikti ir medienos datavimą norint įsitikinti, kad nebuvo padaryta laivo atpažinimo klaida. Nacionalinė istorinių vertybių tarybos vyriausiasis kuratorius atradimą pavadino „be galo retu“ ir „labai reikšmingu“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(41)
(2)
(39)

Komentarai (0)