NASA gali sulaukti įspūdingos paramos  (1)

JAV komitetas šiais metais gali būti itin dosnus NASA kosmoso agentūrai. Naujajame, NASA skirtame biudžete, atsirado 18,5 milijardo JAV dolerių eilutė... Ogi nežemiškos formos gyvybės paieškai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tiesa, ne tik jai, bet ir kosminei misijai į vieną iš Jupiterio palydovų – Europą. Tiksliau, Europoje tos nežemiškos gyvybės ir bus ieškoma.

NASA agentūrai nurodyta inicijuoti naująją „Ocean Worlds Exploration“ programą, kuri bus skirta gyvybės „medžioklei“ Saulės sistemos išorėje. Taip pat iki 2022-ųjų metų pavesta įgyvendinti kosminę odisėją į Europą.

Tačiau naujame NASA biudžeto pasiūlyme įžvelgiama ir ne tokių džiugių žinių. Štai Žemės planetos tyrinėjimams ir privačių kosminių skrydžių programoms JAV komitetas skyrė mažiau pinigų. Tai lėmė kritiką tiek Baltųjų rūmų, tiek ir pačios NASA komiteto atžvilgiu.

Biudžeto projektas buvo parengtas JAV asignavimų komiteto. Jei šis projektas bus patvirtintas, NASA agentūrai bus paskirtas 18,529 milijardo JAV dolerių finansavimas iki 2016-ųjų rugsėjo. Tai yra maždaug 519 milijonų dolerių daugiau, palyginti su praėjusiais metais.

Pastebima, kad pastaruoju metu skiriamas vis didesnis dėmesys tiek gyvybės paieškai Saulės sistemoje, tiek ir už jos ribų. Būtent dėl šių priežasčių planuojama įgyvendinti gerokai daugiau kosminių misijų.

Žvelgiant detaliau į patį biudžeto projektą, galima matyti, kad 140 milijonų dolerių yra numatyta robotų misijai į Jupiterio ledinį palydovą Europą, 86 milijonai dolerių skirta jau minėtai programai „Ocean Worlds Exploration“.

Tačiau biudžete nėra konkrečiai numatyta, kokio pobūdžio kosminė misija nežemiškai gyvybei atrasti turėtų būti organizuojama ir įgyvendinama: ar šie pinigai gali būti skirti patiems tyrimų metodams išbandyti, ar netgi keliauti po kitų planetų paviršių.

Pavyzdžiui, „Europa Clipper“ numatytos misijos metu jau planuojama keletą kartų praskristi pro Jupiterio palydovą Europą ir įsitikinti, ar ten iš tikrųjų galėtų egzistuoti požeminių vandenynų.

Komerciniams skrydžiams skirta apie milijardas dolerių, kurie bus paskirstyti ir „SpaceX“ bei „Boeing“ kompanijoms. Tai yra maždaug 246 milijonais dolerių mažiau, nei buvo prašyta. Mažesnė paskirta suma, manoma, gali pakenkti, siekiant įgyvendinti kosminę misiją į Marsą.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(21)
(0)
(21)

Komentarai (1)