Paviešintos prieš 100 metų darytų smegenų operacijų nuotraukos (Foto)  (0)

Daugiau nei tris dešimtmečius Yale'io universiteto studentai stengėsi patekti į vieno universiteto bendrabučio rūsį. Jo durys visuomet buvo uždarytos, todėl vis labiau žadino studentų smalsumą. Ten jie tikėjosi pamatyti žmonių smegenis, panardintas į formaldehido tirpalą. Tačiau tai, ką jie aptiko, buvo daug įdomiau. Tūkstančiai baltai juodų nuotraukų, kuriose rodomos pirmosios smegenų operacijos, bendrabučio rūsyje pragulėjo metų metus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuo 1990 metų Yale'io universiteto studentai parodo savo pagarbą pasirašydami raštą, kad tampa „Smegenų draugijos“ nariais. Žmogaus smegenys jiems puikiai žinomos, tačiau apie rūsyje esančias nuotraukas iki šiol jie nebuvo girdėję. Šios nuotraukos priklauso daktarui Harvey Cushingui – novatoriškam neurochirurgui, kuris paliko jas universitete po savo mirties 1939 metais. 10 tūkstančių nuotraukų šiuo metu po truputį pristatomos visuomenei. Deja, jose užfiksuotų žmonių tapatybės nėra žinomos. „Tai Harvey Cushingo pacientų fotografijos, kuriuos jis gydė nuo 1900 iki 1930 metų. Nuotraukas jis darė diagnostikos tikslais, taip sudarydamas savo auglių registrą“, – sakė Terry Dagradi, Cushingo centro koordinatorė. „Tai medicininė informacija, todėl negalime atskleisti pacientų vardų. Be to, daugeliu atveju dar bandome susieti jų nuotraukas su turimais medicininiais įrašais“, – teigė T.Dagradi. Nuotraukų kolekcijoje matomi vaikai su deformuotomis kaukolėmis, žmonės, kurių galvos padengtos randais, neretai jie dešinę ranką laiko prispaudę prie krūtinės. Pastarosios nuotraukos taip darytos todėl, jog gydytojas buvo įsitikinęs – rankos gali padėti nustatyti sveikatos būklę. Jis tikėjo, kad daugelį vidaus ligų išduoda mūsų išorė. Rankos, pavyzdžiui, gali parodyti odos pigmentaciją, pirštų, nagų deformaciją. Daugelyje šių nuotraukų yra anoniminiai žmonės, nufotografuoti pažeidžiamiausiu – ligos metu. Jie pasitikėjo gydytoju, kuris buvo vadinamas „smegenų operacijos tėvu“. Dabar šios nuotraukos saugomos universiteto medicinos bibliotekoje.

Vienas žymiausių žmonių, užfiksuotų gydytojo nuotraukose – generolas majoras Leonardas Woodas, medikas ir geras Theodoro Roosevelto draugas. Jis taip pat buvo Kubos ir Filipinų gubernatorius. 1904 metais tuomet keturiasdešimtmetis L.Woodas pajuto pirmuosius skausmus, o po kelių metų jam išaugo didžiulis gumbas ant galvos. 1910 metais H.Cushingas pašalino L.Woodui gerybinį auglį. L.Woodas išgijo ir galėjo tęsti normalų gyvenimą, tapo armijos štabo viršininku.

Nuotraukų kolekcija atrodo tikrai įspūdingai, tačiau, panašu, paliko daugiau klausimų, nei atsakymų. Tik pustrečio tūkstančio nuotraukų yra tvarkingai sudėliotos, turi medicininius aprašymus. Tikimasi, kad ateityje šios nuotraukos pasitarnaus, kaip duomenų bazė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Ana Daukševič
(45)
(10)
(35)

Komentarai (0)