Nustebsite, kokias ligas išduoda šąlančios rankos ir spuoguota oda  (0)

Įprastai mūsų organizmas mums siunčia signalus, pranešančius apie įvairius negalavimus. Pastebėję pirmuosius jų, skubame pas gydytoją ir taip rimtesnių ligų galime išvengti. Tačiau pasitaiko ligų, kurios apie save praneša kiek keistu būdu, todėl jas diagnozuoti tampa labai sunku.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Esate užkimę? Galbūt turite refliuksą

Jei mums skauda gerklę, esame užkimę, natūralu, kad pirmiausia įtariame viršutinių kvėpavimo takų ligas. Tačiau tai gali perspėti apie gastroezofaginio refliukso ligą, kurios metu rūgštus skrandžio turinys iš skrandžio pakyla į stemplę. Tyrimai rodo, kad beveik 80 proc. žmonių, kuriems ilgą laiką tęsiasi užkimimas, tikroji jo priežastis buvo – refliuksas.

Dirginančios skrandžio sultys pakyla iki gerklės, kur susijungia virškinimo ir kvėpavimo sistemos. „Puolama“ gerklė pradeda reaguoti, gali pasireikšti kosulys, gerklės skausmas ar uždegimas, atsirasti sunkumai su rijimu. Todėl ilgą laiką mums gali atrodyti, kad problemos slypi kvėpavimo sistemoje, tačiau tikroji priežastis – virškinimas. Jeigu be užkimimo atsiranda ir riaugėjimas, būtina kreiptis į gastroenterologą.

„Serga“ oda? Kreipkitės į odontologą

Graži, švelni ir lygi oda – kiekvieno mūsų svajonė. O ką daryti, jeigu nepaisant jos puoselėjimo, neretai brangių kosmetikos priemonių naudojimo, oda vis tiek atrodo negraži, atsiranda įvairūs spuogai, paraudimai? Skamba keistai, tačiau specialistai pataria apsilankyti pas odontologą. Pasirodo, pūlinukai ant odos gali atsirasti dėl prastos mūsų dantų būklės.

Sugedęs dantis yra bakterijų židinys. Per kraują bakterijos patenka į kraują, taip sukeldamos įvairiausius negalavimus, tarp jų ir odos. Todėl lankytis pas odontologą periodiškai yra tiesiog būtina. Kartais dantų gali nė neskaudėti ir neatrodyti, kad kas nors yra ne taip, tačiau bakterijos juose vis tiek kaupiasi. Vėliau jos patenka į kraują.

Odos paraudimai ar pūlinukai, kuriuos sukėlė ne dermatologinės, o dantų ligos, dažniausiai pasireiškia aplink lūpas ir ant smakro.

Šąlančios rankos ir glaukoma

Sunki ir klastinga liga – glaukoma – gali pasireikšti tokiais simptomais, kuriuos dažniausiai „nurašome“ kraujo apytakos problemoms. Nuolat šąlančios rankos, pėdos ir atsiradę galvos skausmai gali būti požymis, jog jums vystosi atviro kampo glaukoma.

Kitaip nei uždaro kampo glaukoma, ši liga nepasireiškia skausmais akių srityse, vyzdžio pabalimu. Todėl metų metus galime nė nesuprasti, jog sergame akių liga. Atviro kampo glaukoma yra sunkiai diagnozuojama, o negydoma turės negrįžtamų pasekmių – regėjimo praradimą.

Klaidinga manyti, jog glaukoma – tik vyresnių žmonių liga. Neretai ji pasireiškia ir 40 metų sulaukusiems žmonėms. Kiti glaukomos simptomai: neryškus matymas, sunkumas įžvelgti ką nors tamsoje.

Šlapimo takai ir diabetas

Apie cukrinio diabeto paplitimą ir šios ligos pavojingumą medikai kalba daugelį metų. Daugiausia žmonių serga antro tipo cukriniu diabetu, kuris yra ne tik pavojingas, bet ir gali pasireikšti net, atrodytų, neįtikėtinais simptomais. Vienas tokių – šlapimo takų infekcijos. Jas sukelia įvairios bakterijos, virusai arba grybeliai. Tai dažniausia po kvėpavimo takų infekcija.

Nors šlapimo takų infekcijos priežasčių taip pat gali būti daug, tačiau mokslininkai tikina, jog ši liga pasireiškia dažniau tiems, kas serga cukriniu diabetu. Štai moterims, kurioms nustatytas cukrinis diabetas, šlapimo takų infekcija diagnozuojama net tris kartus dažniau.

Antro tipo cukrinis diabetas išskirtinis tuo, jog vystosi lėtai, ir dažnai pastebėti jį iš karto be galo sudėtinga. Todėl jei jums vis pasikartoja šlapimo takų infekcijos, jaučiatės nusilpę ir mieguisti – pasitikrinkite, ar nesergate cukriniu diabetu.

Parengė Ana Daukševič

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(14)
(0)
(14)

Komentarai (0)