Italijos mokslininkai mano aptikę Monos Lizos palaikus  (0)

Italijos mokslininkai ketvirtadienį paskelbė, kad galbūt aptikti Monos Lizos, pavaizduotos to paties pavadinimo Leonardo da Vinci paveiksle, palaikai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bet tiksliai nustatyti, kam jie priklauso, specialistams nepavyko, kadangi šiuolaikinės technologijos neleidžia palyginti šių kaulų fragmentų DNR su Monos Lizos vaikų palaikų pavyzdžiais.

„Mes negalime tvirtai pasakyti, kad palaikai, kuriuos mes tyrėme, priklauso Monai Lizai, bet šito tikimybė labai didelė“, – cituoja Italijos televizijos kanalas RAI istoriko Silvano Vinceti žodžius. Šio mokslininko iniciatyva ir buvo pradėta ieškoti Džokondos kapo.

„Mes svajojome surasti kaukolę ir atkurti veidą, – pareiškė Bolonijos universiteto antropologijos profesorius Giorgio Gruppioni. – Bet mūsų laukė nesėkmė, nieko nepadarysi.“

2011 metais mokslininkai Florencijoje atidarė kapavietę po buvusios Šv. Uršulės vienuolyno bažnyčios grindimis. Pagal to meto bažnytines knygas, kaip tik ten buvo palaidota Lisa Gherardini, pirklio Francesco del Giocondo žmona. 1808 metais Napoleonas davė nurodymą paversti vienuolyną tabako fabriku.

Per kasinėjimus buvo rasti 12 žmonių palaikai. Analizė parodė, kad 11 iš jų gyveno anksčiau negu Lisa Gherardini. Ir tik kaulai viename iš kapų buvo XVI amžiaus vidurio, kai ji mirė. Mokslininkams nepavyko rasti kaukolės, kuri būtų leidusi atkurti veidą, gerai išsilaikė tik šlaunikaulis ir blauzdikaulis.

2013 metais buvo atidarytas Gherardinių šeimos rūsys, kur, kaip tiksliai žinoma, buvo palaidoti Monos Lizos vaikai. Bet paaiškėjo, kad ten esantys kaulai pernelyg nukentėjo per 1966 metų potvynį, tad juos naudoti DNR analizei dabartiniai moksliniai metodai neleidžia.

Mokslininkai tikisi, kad ateityje DNR analizės metodai bus patobulinti. Tai leis tiksliai atsakyti, ar jų rasti palaikai yra moters, pavaizduotos garsiajame paveiksle.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(2)
(8)
(-6)

Komentarai (0)