Kokio dydžio asteroidas galėtų sunaikinti gyvybę Žemėje? (Video)  (0)

Mokslininkai potencialias asteroidų grėsmes mūsų planetai tyrinėja ilgus metus. Kolorado Boulder universiteto mokslininkas Brianas Toonas aiškina, kad į Žemę atsitrenkęs daugiau nei pusės kilometro skersmens asteroidas paskatintų plataus masto ugnikalnių išsiveržimą, o jo energija prilygtų 100 mlrd. tonų dinamito.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau tokio dydžio asteroidas dar neturėtų katastrofiškų padarinių. Mokslininkai mano, kad dinozaurus išnaikinęs asteroidas buvo maždaug 10 km skersmens. Po jo nukritimo Žemėje pasklido dulkių debesys ir kilo gaisrai, per kuriuos dinozaurai „išvirė“.

Panašus susidūrimas šiandieną greičiausiai sunaikintų milijardus žmonių ir daugelį gyvūnų rūšių. Tikėtina, kad po tokios apokalipsės dalis žmonių išgyventų, tačiau jiems rasti maisto būtų sunkoka.

O kas nutiktų, jei kiek mažesnis, namo dydžio asteroidas atsitrenktų į Žemę 48 tūkst. kilometrų per valandą greičiu? Ekspertai mano, kad beveik kilometro atstumu nuo jo trenksmo vietos viskas būtų nušluota.

Dvidešimties aukštų namo skersmens asteroidas viską sunaikintų maždaug 7 km spinduliu, o gyvybę mūsų planetoje, anot mokslininkų, visiškai sunaikintų maždaug 90 km skersmens asteroidas.

Štai vasario 15 dieną netoli mūsų planetos pralėks 45 metrų skersmens asteroidas „2012 DA14“. Apie šį dangaus kūną jau yra sukurtas vaizdo įrašas:

Tiesa, Richardas Binzelis iš Masačusetso technologijų universiteto sako, kad šiuo metu mokslininkai neaptiko asteroidų, kurie galėtų sunaikinti Žemę, tad nėra ko nerimauti.

Vis dėlto tam, kad apsisaugotų nuo potencialių asteroidų keliamų grėsmių, NASA vysto asteroidų nukreipimo misiją. Tai bus pirma tokio pobūdžio misija, kurios metu erdvėlaivis nusileis ant asteroido ir paims mėginius, o tuomet nukreips asteroidą į stabilią orbitą aplink Mėnulį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(13)
(0)
(13)

Komentarai (0)