Mokslininkai: „Marsas taps antruoju Saturnu“  (2)

Mokslininkai iškėlė naują teoriją, kurioje tvirtinama, jog Raudonoji planeta vieną dieną gali tapti itin panaši į žieduotąjį Saturną.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kadangi vienas iš Marso palydovų nuolatos artėja prie savo planetos, jis gali tapti priežastimi suformuoti visiškai naują žiedą.

Fobas, didžiausias Marso mėnulis, vieną dieną priartės prie Raudonosios planetos pernelyg arti, todėl Marso gravitacija jį greičiausiai tiesiog sunaikins ir sutrupins į gabalus. Tačiau Fobo likučiai nepasklis po atvirą kosmosą, o turėtų apjuosti Marsą bei suformuoti žiedą, visai kaip Saturno planetos.

Mokslininkai jau ilgą laiką stebi Fobo judėjimą orbitoje. Anot jų, šis palydovas prie Marso kiekvienais metais priartėja po 1,8 centimetro. Tai reiškia, jog po 20-70 milijonų metų, priklausomai nuo sąlygų, jis pradės liestis prie Marso atmosferos.

Kol kas nėra tiksliai aišku, kas tuomet nutiks. Tikėtinos dvi versijos: viena – jog Fobas palaipsniui suskils į mažesnes dalis, antroji – jog jis gana stiprokai rėšis į Raudonąją planetą. Vienu ar kitu atveju Fobo laukia tragiška lemtis, kadangi jis yra sudarytas iš ganėtinai netvirtos medžiagos, kuri lengvai sutrupės.

Yra didelė tikimybė, jog būtent šis įvykis nulems Marso žiedo susiformavimą, kuris paskui egzistuos milijonus metų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(28)
(2)
(26)

Komentarai (2)