Ar turi Vadas vandenilinę bombą? Ką reiškia KLDR lyderio pareiškimai  (6)

Ketvirtadienį pasaulio žiniasklaida išplatino Pchenjane ginklų fabrike besilankiusio KLDR lyderio Kim Jong Uno pareiškimą, kad jo šalis turi vandenilinę bombą. „Mes sugebėjome tapti didžia branduoline valstybe, galinčia apginti nepriklausomybę ir gimtinės nacionalinę garbę branduolinių ir vandenilinių bombų galia“, – pabrėžė KLDR vadovas. Apie tai, kad Šiaurės Korėja disponuoja branduoliniu ginklu, paaiškėjo dar 2005 metais, tačiau apie vandenilinę bombą (joje naudojama nevaldomos termobranduolinės sintezės metu išsiskirianti energija) Pchenjanas pranešė tik dabar. Ar verta tikėti Kim Jong Uno žodžiais?


Visi šio ciklo įrašai

  • 2015-12-10 Ar turi Vadas vandenilinę bombą? Ką reiškia KLDR lyderio pareiškimai  (6)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ar galima tikėti KLDR lyderio pareiškimais?

Tikėti šia informacija nesu linkęs. Tam yra kelios priežastys. Visų pirma, Šiaurės Korėja niekada nesidrovėjo atvirai meluoti (pavyzdžiui, šiandienio laikraščio „Nodon sinmun“ numerio šeštame puslapyje yra pasakojimas, kaip Pietų korėjiečių liaudies masės siaubingai pavydi laimingo šiauriečių gyvenimo).

Antra, verta atminti, kad Šiaurės Korėjos atominė (o taip pat ir raketinė) programa ilgai tarnavo Pchenjanui visų pirma kaip tarptautinės pagalbos šaltinis. Scenarijus įprastas: tarptautinei bendruomenei grasinama atomine bomba, tikintis, kad ji sudrebės ir sumokės atostoginius. Ilgą laiką tai veikė, bet paskui pagrindiniai žaidėjai perkando Š. Korėjos strategiją ir nustojo duoti pinigus. Kas beliko KLDR daryti? Atmetus fantastinį variantą – „vykdyti ekonomines reformas ir kviesti investuotojus“, – tai belieka tik surengti ką nors bauginamo.

Ką reiškia šis pareiškimas?

Yra du variantai. Iki šiol Šiaurės Korėja atomines bombas darė iš plutonio. Taigi, pirmas variantas: norint pasiekti naujų nuolaidų, reikia susprogdinti urano bombą, juolab, urano Šiaurės Korėja turi.Bet reikiamo medijų efekto tai nesukels: daugelis nuspręs „na, buvo plutonio, dabar urano, koks skirtumas?“. O antrasis – susprogdinti vandenilinę bombą. Tada gali pavykti, kaip prieš 10 metų, kai KLDR pirmą kartą išbandė atominę bombą. Vandenilinės bombos variantas puikus visai atžvilgiais, išskyrus vieną. Norint susprogdinti vandenilinę bombą, reikia vandenilinės bombos.

Kodėl Kim Jong Un meluoja?

Šiauriečiai bombos neturi, antraip Kim Jong Un būtų padaręs tokį pareiškimą po bandymų – tai būtų skambėję kur kas įtikimiau.

Федор Тертицкий, orientologas, gyvena Seule

Kol kas gi tenka kalbėti apie vandenilinės bombos egzistavimą lyg netyčia – gal kas pamanys, kad netyčia prasitarė, patikės ir galiausiai duos pinigų. Panašiai nutiko 2013 metais, kai Kim Jong Unas „atsitiktinai“ nusifotografavo šalia „smūgio žemyninei JAV daliai plano“. Skubu nuvilti Pchenjano viršininkus – ne, pinigų neduos. Bandymai ryte, o vakare pakalbėsim apie kėdes.

Ar Š. Korėja turi galimybę pagaminti branduolinį ginklą?

Branduolinį – žinoma, jie jau atliko kelis bandymus. O štai termobranduolinį, mano turimais duomenimis, tikriausiai ne.

Kaip į pareiškimą sureagavo Pietų Korėja?

Kol kas niekaip – visi laiko pranešimą nepatikimu, kol nebus įrodyta priešingai. Todėl naujiena apie vandenilinę bomba buvo pranešta kaip įprastas pranešimas bėgančia eilute, o pagrindinis šiandien aptariamas įvykis – galimas Pietų Korėjos opozicijos vadovo Moon Jae Ino atsistatydinimas.

Федор Тертицкий
slon.ru

 

(4)
(9)
(-5)

Komentarai (6)